Ове боје треба избjегавати у уређењу дома

GS
Foto: Printscreen

Према недавном истраживању продавача боја Тhe Paint Sheda, готово четири од десет особа понудило би мање за кућу за коју су били заинтересирани само због боје зидова, а готово један од пет потпуно би одустао од давања понуде.

 

Уљепшавање ентеријера куће или стана свјежом бојом често се препоручује прије стављања некретнине на тржиште.

Ипак, док ће се одређене боје вјероватно свидјети потенцијалним купцима и убрзати продају, постоје неке које ће вјероватно одбити купце.

Како пише Еxпресс, стручњак за некретнине Тајо Огунтонаде, тврди да је врло лако промијенити боју собе, а први утисак је изразито важан. Из тог разлога, открио је које боје бисте у уређењу интеријера требало избјегавати, а које су пожељне.

Свијетло ружичаста
Према стручњацима, ова боја треба да се избјегава. Заузима прво мјесто као најнепожељнија боја за дом у истраживању Тхе Паинт Схеда, али осим ње, нијансе које такође нису пожељне су јарко розе. Стручњак каже да, осим ако просторија није изузетно добро уређена, таква боја ће одбити људе.

Цитрусно зелена
Док су њежне, умирујуће нијансе зелене тренутно суперпопуларне у трендовима ентеријера, чини се да је лимета зелена мање популарна, и налази се на четвртом мјесту пописа најмање омиљених.

Жута
Неонско жута заузима треће мјесто на списку најмање омиљених боја у истраживању, док је лимун жута на деветом мјесту. Стручњак каже да, иако жута асоцира на срећан тон, најсвјетлији тон може да буде ипак превише у вашем дому.

Саветује да се радије одлучите за блаже тонове жуте боје, као што су окер или сенф, које ће пружити ублажену верзију веселе палете.

Црна
Иако потпуно црне собе могу да изгледају елегантно, црна је свакако боја која се неће свидјети баш свакоме и изазваће снажну реакцију.

Налази се на осмом мјесту најмање омиљених боја, а имати је у дневној соби велики је ризик. Стручњак је обаснио да осим јако свијетлих боја, треба избјегавати и јако тамне боје јер оне могу визуално да смање и затворе дом, а многи људи када купују кућу или стан желе управо - већи и отворени простор.

Које боје су пожељне?
Неке боје кваре утисак дома, али неке могу да додају вриједност некретнини.

Стручњак тврди да неутрални тонови могу да натјерају купце да размишљају о кући као о празном платну, и то им даје могућност размишљања о томе како ће се уклопити у дом. Савјетује да се држите бијеле боје и њежних беж нијанси, јер је то најбољи начин да будете сигурни да потенцијалног купца неће одбити боја зидова, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана