Опрез: Немојте правити ову грешку код прања од‌јеће

GS
Foto: Tide

Када перу од‌јећу многу људи праве наизглед ситну грешку - не изваде је одмах из машине за прање. Упозорење да се бактерије стварају већ након 30 минута стигло је након што је једна студија показала да се више од 340 различитих бактерија редовно налази на чак 30 кућних предмета.

Тери Фишер, стручњак за чишћење, објашњава за "Мирор" да ако се од‌јећа остави у машини за прање веша дуже од 30 минута након што заврши са прањем, она може да постане легло непријатних бактерија.

"Један од најважнијих д‌јелова одржавања чистоће и уредности у домаћинству је редовно прање веша. Али мокар веш остављен у машини за прање веша само 30 минута након завршетка циклуса може да изазове развој бактерија", открио је он.

Нису све бактерије штетне за тијело, али неке могу допринијети болестима као што су прехладе, инфекције грла и грозница.

"Већина нас воли да мисли да су наше куће лијепе и чисте и да смо добри у уклањању микроба. Али истина је да је немогуће потпуно ослободити се бактерија и да су чак и ствари које д‌јелују изузетно чисто легло бактерија. Док су уобичајени задаци чишћења као што су брисање подова, чишћење тушева и редовно брисање површина прилично очигледни, предмети који се свакодневно користе и можда нису дезинфиковани мјесецима или чак годинама могу да се забораве и постану легло бактерија“, објаснио је Тери.

"Кућни предмети као што су даљински управљачи, посуде за со и бибер и кваке се користе много пута дневно и обично не помишљамо да их редовно дезинфикујемо. Иако да д‌јелује као застрашујући задатак одржавати кућу чистом је посао од пола сата дневно", закључио је он.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана