Невјероватна кућа у Јапану: Има само 57 квадрата, у њој живи петерочлана породица

Г.С.
Невјероватна кућа у Јапану: Има само 57 квадрата, у њој живи петерочлана породица

Необична кућа у Јапану говори да Јапанци буквално живе у будућности.

Ова кућа са необичним дизајном и дневним боравком без крова одушевљава многе.

„Одувијек сам хтио да живим под ведрим небом, зато сам направио дневну собу која умјесто плафона има - небо,“ каже умјетник и архитекта Зајирогх који је осмислио и изградио дом за себе и своју породицу.

Смјештен у четврти Сугинами у Токију, дом многих манга умјетника, кућа са овореним кровом је дом умјетника и архитекте Зајирогха, његове супруге и њихово троје дјеце. Зајирогх је дизајнирао велико централно двориште на отвореном и покрио га чаршавом налик на једро на увлачење. Породица користи двориште као дневни боравак који је опремљен камперским намјештајем који се по потреби може поквасити или брзо премјестити.

„Када сам планирао да направи дом, нисам хтио да имам кров изнад дневног боравка. Дио куће сам претворио у двориште. На првом спрату, са клизним стакленим вратима налазе се кухиња, купатило и тоалет. На спрату су студио, спаваће собе и балкони који су окренути ка унутрашњем дијелу куће, не спољном,“ објашњава архитекта.

 

Кућа има само 57 квадрата и споља изгледа као обична бела коцка. Занимљиво је то што власник ње улагао у спољно двориште па оно испред куће и не постоји. Чим отвори улазна врата он је у отвореном дневном боравку, а умјесто прага је одвод за кишницу, преноси Курир.

Под је направљен од бетона и није покривен, зато је згодан за одржавање.

Умјетник и његова жена, као и дјеца спавају на танким простиркама на поду. „За свет ово је чудно, али у Јапану не. Ми волимо да спавамо на поду и сматрамо да је згодно јер соба може да се користи у више намјена,“ каже умјетник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана