Немојте бацати воду од куханих јаја, ево због чега

ГС
Foto: Илустрација

Један једноставан и врло доступан трик је залијевање биљака водом у којој су се кухала јаја, преноси Home Digest.

Љуске јаја природно садрже пуно калција, који одржава pH тла неутралним, од 6,0 до 6,5. Таква pH разина омогућује биљкама лакшу апсорпцију храњивих твари, изградњу биљног ткива и потицање њиховог раста.

Будући да су љуске јајета богат извор калција, требали бисте их додати директно у тло. Међутим, није довољно само посути сломљене љуске јаја по тлу јер се оне не разграђују брзо. То значи да ваше биљке неће имати док се не разграде, што може трајати седмицама ако не и мјесецима. Како бисте убрзали тај процес, прескочите љуске и умјесто тога залијевајте своје биљке водом којом сте кухали јаја.

Калциј из љуске исцури у воду док је кухате, чинећи је довољно богатом калцијем. Све што требате учинити је скухати неколико јаја у великом лонцу воде. Што их дуже кухате, то ће вода бити богатија калцијем. Кад завршите, оставите воду да се охлади на собну температуру како не бисте опекли биљке и уништили им коријење. Затим једноставно залијте биљке као што бисте и с обичном водом.

Тлу може природно недостајати калциј или га може исцрпити због додавања гнојива с високим садржајем калија, магнезија или натрија. Осим професионалним испитивањем тла, то можете провјерити и по квалитети своје биљке. Ако вам је биљка здрава и изненада јој лишће посмеђи или пожути, плодови труле, цвјетају и коштице су горке, вјероватно је да јој треба више калција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана