Не мучите се више, испробајте ове трикове за лакше пеглање ствари

ГС
Foto: Илустрација

Пеглање може бити фрустрирајуће и због чињенице да се чини као бескрајни процес. Сваки пут када завршимо један комад одеће, чини се да се појављује још један који чека на свој ред.

Осим тога, постоји стална брига да ли ћемо правилно испеглати осјетљиве тканине или да ли ће пегла оставити трагове на неким материјалима.

Неизбјежно је да се током пеглања понекад догоде незгоде као што су загорјели трагови од пегле или набори који се поновно појављују након што смо већ завршили с пеглањем. Такође, често морамо пажљиво приступити пеглању детаља на одjећи како бисмо избегли оштећења или неуредан изглед.

С друге стране, постоји и нека врста задовољства када завршимо с пеглањем и када све наше ствари изгледају уредно сложене и спремне за ношење. То може бити мали тренутак задовољства након свих мука које смо прошли током самог процеса.
Да вам пеглање сљедећи пут не би одузело много времена, пробајте ове корисне савете.

ПЕГЛАЊЕ ОДЈЕЋЕ ОД ОСЕТЉИВИХ МАТЕРИЈАЛА

Како да на најлакши начин испеглате одјећу која је направљена од изузетно осјетљивог материјала, а да је не уништите и испеглате како треба? За ово ће вам требати само газа и обично парче картона. Дио који је највише изгужван, или цијели комад одеће ставите на картон, а преко њега ставите газу. Лагано пређите пеглом и изгужвана одјећа ће бити равна, као нова.

РЕДОВНО ЧИШЋЕЊЕ ПЕГЛЕ

Главни разлог због којег ваша пегла неће једним покретом да исправи наборе на одјећи, је тај да је дно пегле прљаво. Временом се на дно пегле накупе длачице од различитих материјала, које касније праве проблем и само додатно гужвају одећу, умјесто да је равнају. Да се то не би дешавало, минимум два пута мјесечно чистите дно пегле са мјешавином јабуковог сирћета и соде бикарбоне. Пегла не мора да буде загријана, само топлу и загријану смјесу нанесите памучном крпом преко дна и она ће савршено очистити све нечистоће на пегли.

ЗА МАЊЕ ИЗГУЖВАНУ ОДЈЕЋУ

Вјероватно сте видјели своју баку како слаже веш у лавор након вађења из машине и запитали се зашто то ради, када ће је свеједно окачити на сушилицу. Овај једноставан поступак, који не одузима много времена, значи ће вам много - одјећа ће бити много мање изгужвана, а пеглање ће бити краће, можда чак и непотребно.

ЛАКШЕ ПЕГЛАЊЕ ОДЈЕЋЕ СА ОБЈЕ СТРАНЕ

Углавном није довољно пегање одеће са једне стране, па је морате окретати и радити дупло посао. Како бисте себи знатно олакшали овај кућни послић, испод заштитне тканине на дасци ставите алуминијумску фолију. Она ће рефлектовати топлоту, па вам пеглање са друге стране неће бити потребно више.

ПЕГЛАЊЕ СА ПАРОМ

Ако вам се којим случајем покварила пегла, а немате времена да купите нову или једноставно немате времена за дуготрајно пеглање, искористите трик са паром. Окачите мајицу, панталоне, хаљину или кошуљу на офингер и окачите је изнад каде (на шипку за завјесу). Напуните каду врелом водом и сачекајте око 5 минута или се истуширајте/окупајте. Пара ће опустити наборе, па ће одјећи бити потребно минимално пеглање или ћете моћи да га заобиђете, пише Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана