Навика штетна по здравље: Ако држите пешкире у купатилу, одмах их премјестите

Срна
Навика штетна по здравље: Ако држите пешкире у купатилу, одмах их премјестите

Купатило је просторија са посебним условима. Прије свега, има веома високу влажност и већу температуру. Ово су идеални услови за раст бактерија и гљивица. Вјешајући мокри пешкир у купатилу након купања, можете бити сигурни да се неће брзо осушити. Поготово ако због недостатка простора неколико њих виси на кукама једна до друге. Ово је фатално рјешење.

Мокри пешкири у купатилу се суше веома споро, а суви се могу наквасити. Ефекат? Непријатан мирис.

Ситуација је нешто боља када влажне пешкире ставимо на врући радијатор. То им омогућава брзо сушење и штити од влаге.

Нажалост, ако живимо са неколико људи, неће сви пешкири стати на радијатор.

Ако с времена на вријеме морате да перете пешкире, размислите о томе да их држите на другом мјесту. Ако се оставе у топлом и влажном купатилу, лако може постати извор бактерија и гљивица. У идеалном случају, требало би да понесете пешкир са собом у купатило када се туширате, а затим га одмах окачите на суво и прозрачно мјесто. Ово у почетку може изгледати напорно, али када се навикнете на то, цијенићете промјену.

Пешкире треба држати на сувом и прозрачном мјесту, а купатило дефинитивно није. У топлим данима, након купања, добро их је окачити на терасу да се осуше. У хладнијим данима, осушимо их раширене по кући, али не дозволите да то буде купатило.

Пешкири који нападају буђ и гљивице не само да одају карактеристичан, непријатан мирис који се тешко уклања. Прије свега, представљају озбиљну пријетњу по наше здравље и могу погоршати стање коже.

Редован контакт нашег тијела са бактеријским стаништем може довести до многих инфекција. Коришћење прљавог пешкира може погоршати акне. Често изазива иритацију, црвенило и сувоћу. Такође подстичу масну косу.

Колико често треба да перете пешкире?

Многи људи не перу пешкире све док не почну да смрде или су очигледно прљави. Прекасно је. Неки људи вјерују, међутим, да пешкире уопште не треба прати, јер њима бришемо чисто тијело одмах након купања. Међутим, остаци епидермиса остају на материјалу. А влага поспјешује раст бактерија и гљивица. Осим тога, и сами знате да пешкир који се предуго користио једноставно смрди. И нема никакве везе с тим што смо тиме брисали чисту кожу.

Па колико често треба да перете пешкире? Много зависи од тога колико пута дневно се купамо . Сврха пешкира је такође важна. Пешкир за брисање руку треба прати свака 2-3 дана. Ако често имамо госте, или у нашој кући живи много људи, треба прати тј мијењати пешкир чак и сваки дан. Брисање руку неколико пута дневно значи да није у стању да се потпуно осуши. А када је мокар, промовише раст штетних микроорганизама.

Пешкире за тело треба мењати најмање 1-2 пута недељно. Ако се купате неколико пута дневно, онда чешће. Филип Тиерно, микробиолог и патолог на Медицинском факултету Универзитета у Њујорку, сматра да је мењање пешкира након три употребе неопходна .

Упамтите да пешкире увек треба мењати након употребе ако патимо од заразних болести, укључујући и кожне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана