Најновији хит: Куван кромпир као тајно оружје за орхидеје

GS
Foto: YouTube

Чини се да свијет не престаје да нас изненађује необичним триковима за његу биљака. Најновији хит међу заљубљеницима у цвијеће је – куван кромпир као тајно оружје за орхидеје.

Ако вам је остао стари кромпир, немојте га бацати. Најновији трик тврди да га можете претворити у природно ђубриво за орхидеје.

Не само да је једноставно, већ је и изузетно ефикасно. Стручњаци из свијета хортикултуре тврде да вода у којој се кувао кромпир садржи богате хранљиве материје које могу да подстакну бујно цвјетање орхидеје.

Како примијенити трик са кромпиром за орхидеје
Петар Иванов, стручњак за баштованство, објашњава: "Кромпир обезбјеђује калијум и фосфор, два есенцијална елемента за цвјетање и раст орхидеја."

Процес је једноставан. Кувајте кромпир са кором, јер се у њој налази највише хранљивих материја. Када кромпир омекша, проциједите воду у посуду и оставите да се охлади. Ово је идеална течност за заливање орхидеја.

Стив Чилтон, стручњак за баштованство, истиче: "Вода у којој се кувао кромпир није конвенционална метода заливања, па је важно пратити како ваша орхидеја реагује и по потреби прилагодити заливање."

За додатну сигурност, разблажите ову течност обичном водом како не бисте преоптеретили биљку хранљивим материјама.

Како његовати орхидеје

Орхидеје су препознатљиве по својој љепоти, али често важе за биљке које је тешко његовати. Ипак, уз правилну бригу и мало пажње, орхидеја може дужи период бити извор прелијепих цвјетова. Ево како изгледа детаљан водич за његу орхидеја:

Пронађите идеално мјесто

Орхидеје воле свјетлост, али не директну сунчеву свјетлост. Најбоље је да их поставите на мјесто са јаким, индиректним свјетлом, као што је прозор окренут ка истоку или западу. Превише сунчеве свјетлости може изазвати опекотине на листовима, док недостатак свјетлости може спријечити цвјетање.

Заливање: Пронађите праву мјеру

Орхидеје су осјетљиве на прекомјерно заливање. Најбоље је заливати их једном недјељно, користећи млаку воду. Увијек провјерите да ли је земља сува прије него што их поново залијете. Такође, важно је избјегавати задржавање воде у саксији, јер то може довести до труљења коријена.

Осигурајте потребну влагу

Орхидеје потичу из тропских крајева, па воле високу влажност ваздуха. Идеално је да им обезбиједите влажност између 50 одсто и 70 одсто. Можете користити овлаживач ваздуха или поставити посуду с водом у близини биљке како бисте повећали влажност у просторији.

Храните вашу орхидеју правилно

Орхидеје захтијевају хранљиве материје како би цвјетале. Користите ђубриво специјално формулирано за орхидеје једном мјесечно током периода раста. Имајте на уму да превише ђубрива може оштетити биљку, па се придржавајте упутстава на паковању.

Омогућите коријену простор за раст

Орхидеје треба пресадити сваке двије до три године. Користите специјалну мјешавину за орхидеје која омогућава добру дренажу. Када пресадите орхидеју, пазите да не оштетите коријен и да је поставите у одговарајућу саксију која пружа довољно простора за раст.

Одржавајте правилну температуру

Орхидеје најбоље успијевају на температурама између 18°Ц и 24°Ц. Избјегавајте нагле промјене температуре, као и излагање биљке промаји или гријним уређајима.

Трикови за дуже цвјетање орхидеје

Када орхидеја престане да цвјета, одрежите стабљику изнад чвора (чворишта) како бисте подстакли ново цвјетање. Такође, блага разлика у температури између дана и ноћи може стимулисати биљку да поново процвјета, преноси Задовољна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана