Најљепше јесење цвијеће за башту и терасу: Како да вам хризантеме цвјетају што дуже

ГС
Foto: Илустрација

Хризантеме су међу најомиљенијим цвијећем - од истока до запада планете - а узгајивачи одговарају на жеље љубитеља новим бојама и различитим облицима ових прелепих цветова.

Уживамо кад их гајимо у башти или на тераси, а веома су лаке за гајење. Пошто има толико варијетета, лако је да обезбједите двориште пуно цвијећа током дуге јесење сезоне.

Хризантеме су осјетљиве на дневно свјетло - оне ране почињу да формирају пупољке кад се дан скрати на 14 часова, а процвјетају око осам недјеља касније. То је обично случај на почетку септембра, а на неким локацијама могу да процвјетају чак и у августу.

За оне који сами размножавају хризантеме, то значи да треба да их посију 4-6 недеља прије посљедњег прољећног мраза. Кад он прође, можете да изданке пребаците у башту.

Позне хризантеме цвјетају крајем септембра и почетком октобра, а и оне имају сличан период цвјетања - између четири и шест недјеља. Да бисте имали тако касно цвјетајуће хризантеме, рачунајте да их треба посијати крајем маја или почетком јуна.

Да би хризантеме биле бујније и имале више цвјетова, пинчирајте их чим стигну до висине од око 12 цм. Кад буду нарасле на двадесетак центиметара, можете да скратите гранчице за око центиметар.

Припазите на заливање, јер су хризантеме осјетљиве на биљне ваши и буђ, па се нипошто не савјетује да их прскате одозго, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана