Може угрозити здравље и изазвати пожар: Шта све крије ова лијепа, али опасна биљка коју многи користе за декорацију

ГС
Може угрозити здравље и изазвати пожар: Шта све крије ова лијепа, али опасна биљка коју многи користе за декорацију

Последњих година друштвене мреже преплављене су фотографијама пампас траве. Ова импозантна биљка из породице трава, са својим лепршавим "перјем" привлачних боја, од сребрнасте до ружичасте, изгледа толико моћно да се већ годинама користи за декорацију.

Може угрозити здравље и изазвати пожар: Шта све крије ова лијепа, али опасна биљка коју многи користе за декорацију

Често се може видјети у стамбеним интеријерима, користи се за декорисање простора током важних догађаја, али и за уређење окућница. Вртлари је посебно воле јер је лако одржавати, а са висином од два и више метара пружа прекрасан заклон од комшија. Мање је познато да пампас трава није толико савршена као што се на први поглед чини: осим што се агресивно шири и потискује аутохтоне биљке, представља опасност од пожара, смањује биодиверзитет и може изазвати алергијске реакције.

Такође, биљка у просеку може произвести више од 400.000 семенки током свог живота, понекад чак и до 840.000. Ова сува суперлагана зрна дужине 1 до 3 милиметра уз помоћ ветра могу прећи велике удаљености и пуштати корење на другим локацијама. Стога би препорука била држати се женских пампас трава, по могућству у уздигнутим гредицама или посудама, уз обавезно орезивање перја пре него што се створе семенке.

Такође, добро је знати да перје, када се осуши, постаје лако запаљиво, па се не препоручује држати биљку у подручјима подложним шумским пожарима, али ни у близини елемената попут ложишта или места за кување.

Још једна лоша вијест: пампас трава мења профил тла. Истраживања су показала значајан пад нивоа азота у подручјима са овом биљком, у поређењу са незахваћеним подручјима.

Такође представља ризик за људско здравље. Хоусе Дигест пише како ове трајнице испуштају велике количине полена у ваздух како би подстакле опрашивање, а тај ветром ношен полен изазива алергијске реакције, попут напада кашља, кијања и цурења носа, а може изазвати и иритацију очију. Познато је да погоршава већ постојећа здравствена стања попут поленске грознице и астме, а ако се додирне, њено оштро лишће може повредити, створити упалне осипе и ране.

Као да то није довољно, пампас трава представља одлично уточиште за разне штетнике, од змија до штакора, па се препоручује орезивање изнад тла, али обавезно уз рукавице, мајицу дугих рукава и сличну заштиту, како од потенцијалних скривених животиња, тако и од саме пампас траве, пише Јутарњи Лист.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана