Масноћу са таве никако не би требало да перете врућом водом, ево и зашто

Г.С.
Масноћу са таве никако не би требало да перете врућом водом, ево и зашто

Чишћење масне таве вјероватно није у врху ничијег пописа омиљених задатака. Ипак, било да сте пекли хамбургере, сланину или свињске котлете, након укусног оброка, чекају вас масни судови.

Могли бисте да помислите да ће врућа вода уклонити масноћу и очистити тигањ, али једино што би комбинација вруће воде и масноће могла да направи је – проблем у вашем одводу.

Најбоље би било што је могуће више масти покупити и бацити у смеће прије него што тигањ смјестите у судоперу. Нећете моћи да уклоните све масне остатке прије него што тигањ ставите под млаз воде. Ако нисте успјели да уклоните довољно масноће, најприје тигањ исперите хладном водом.

Комбинација средства за прање судова и вруће воде у интеракцији с масноћом ствара емулзију. Масноћа ће се под врућом водом “отопити” и топла клизити низ одвод. Нажалост, кад се охлади, могла би да зачепи цијеви.

Хладна вода, с друге стране, одржаће масноћу чврстом. Остаће вам већи “комади” умјесто да се маст отопи и касније скори у цијевима. Када мали комади круте масти оду у одвод, гравитације и вода одрадиће свој посао и с лакоћом послати те комадиће кроз цијеви, пише „Lifesavvu“.

Сви знамо да суочавање са зачепљеним цијевима, нарочито оним масним, може постати неуредна и скупа ноћна мора. Дакле, кад год припремате масни оброк и кад год је ваш ред за прање судова, водите рачуна о томе да користите хладну воду за испирање масних тигања и шерпи, пише Н1 Загреб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана