Колико често бисте требали мијењати јастуке

Г.С.
Foto: Илустрација

Будући да јастуке користимо сваку ноћ, важно је да буду удобни и чисти.

Но, као и многе друге ствари и јастуци имају рок трајања па након неколико година постану смрдљиви и квргави те врло често пожуте. То значи да је вријеме да их промијените.

Временом, јастуци накупе пуно прашине, длака и перути, а то опет може привући гриње и друге алергене. Како јастуци старе, скупљају пуно тјелесног уља и зноја па тако остају мрље и покупе неугодне мирисе којих се тешко ријешити.

Такође, пуњење у јастуцима може се с временом стиснути, што доводи до лошије потпоре за вашу главу и врат. Сви јастуци имају рок трајања, а ако знате на што требате пазити када вам јастук почне пропадати, спасит ћете се од безбројних ноћи непотребне нелагоде.

Такође, пуњење у јастуцима може се с временом стиснути, што доводи до лошије потпоре за вашу главу и врат. Сви јастуци имају рок трајања, а ако знате на што требате пазити када вам јастук почне пропадати, спасићете се од безбројних ноћи непотребне нелагоде.

Постоји низ знакова који указују да је вријеме за нови јастук. Уколико имате јастуке од перја, замијените их када постану равни или добију кврге, а ако је имате јастук од пјене обратите пажњу да ли је деформисан, преноси Кликс.

Осим тога, вријеме за промјену је када постане неудобан, има неугодан мирис, попримио жуту боју и не можете му вратити првобитну боју ни након прања у машини за веш.

Јастуци пуњени перјем трају најдуже од свих јастука. Многи јастуци од перја могу трајати и до три године, захваљујући чињеници да се могу лако поновно испрати и опрати у машини за веш.

Нажалост, полиестерски јастуци једни су од најмање издржљивих јастука, трају само око годину дана прије него што њихова квалитета и потпора почну озбиљно опадати. То је због њиховог јефтиног пуњења, које је врло неквалитетно. Због тога размислите о кориштењу полиестерских јастука само у подручјима гдје се неће редовно користити, попут соба за госте.

Јастуке од меморијске пјене потребно је мијењати сваке двије до три године. То је зато што се пјена у њима може разградити и стиснути током времена, што доводи до мање потпоре. Пјенаста пуњења, као и остала пуњења за јастуке, с временом могу постати пуна прашине и алергена.

Хипоалергенске јастуке с микрозрнцима или гелом морат ћете мијењати сваке двије године, јер се њихово пуњење од куглица може стиснути и деформисати током континуираног кориштења.

Важно је истакнути да својим јастуцима можете продужити вијек тако да их добро одржавате, осигуравајући да још не морате куповати нове јастуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана