Како сушити веш у затвореном простору, а да не дође до стварања буђи

Г.С.
Како сушити веш у затвореном простору, а да не дође до стварања буђи

Стручњак за материјале подијелио је савјет како сушити одјећу у затвореном простору без опасности да се створи буђ.

Сушење одјеће током зиме често је напоран и заморан посао. Посебно ако живите у стану.

Истраживање је показало да чак 90 посто људи суши веш у становима током хладнијих јесењих и зимских мјесеци. Уз то студија је такође открила како неправилно сушење веша у стану може повећати ниво влаге за чак 30 посто.

Значи погрешан начин сушења веша у стану може јако утицати на квалитет ваздуха а због влажности може се створити буђ пише Екпресс.

Томас Брд стручњак за материјале подијелио је савјет како сушити одјећу у затвореном простору без опасности да се створи буђ.

''Пронађите добро провјетрену просторију у стану с добрим протоком ваздуха. Избјегавајте влажне или незагријане просторе попут подрума јер могу поспјешити раст буђи'' каже Брд.

Препоручује и куповину ''чврстог сталка за сушење веша'' те додаје како између одјеће која се суши треба бити ''довољно простора за циркулисање ваздуха''.

''Поставите сталак за сушење у близини извора топлоте попут радијатора или гријача. То ће убрзати процес сушења.''

Отворите прозор или врата

Брд предлаже и да за време сушења одеће отворите прозор или врата како би се побољшала циркулација свjежег ваздиха у просторији у којој сушите веш. То ће помоћи да се не накупља влага,преноси Ало.

''Ако је ваш дом врло влажан, размислите о коришћењу вентилатора како бисте додатно побољшали циркулацију ваздуха. Осим тога набавите одвлаживач, он заиста може помоћи у уклањању вишка влаге.''

Но, ако се одjећа суши предуго и на њој се може појавити буђ. Брд савjетује како то спрijечити. И што је најбоље, за то вам неће бити потребно више од минута посла.

''Одјећу лагано протресите како бисте спречили лепљење ствари. То подстиче равномерно сушење и спречава појаву буђи. Немојте преоптеретити сталак за сушење или простор за вешање. Пренатрпаној одећи потребно је више времена да се суши и лакше задржава влагу.''

За крај напомиње и како је јако важно да прије слагања одеће у ормар свакако будете сигурни да је она потпуно сува. '

'Мала количина заостале влаге може довести до стварања буђи''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана