Како се правилно одмрзава храна из замрзивача?

GS
Како се правилно одмрзава храна из замрзивача?

Цијели живот ово радите погрешно, сада је вријеме да ту рутину промијените, ако не желите да изазовете проблеме...

Већина домаћица користи замрзивач да би имала при руци потребне намирнице за припрему оброка. Међутим, проблем представља одмрзавање хране, што понекад може трајати сатима.

Правилно одмрзавање хране је кључно за смањење ризика од контаминације и тровања храном. Иако је замрзавање веома корисно, важно је избјећи брзинско одмрзавање на собној температури, посебно љети.

Замрзавање не елиминише све микроорганизме, иако може смањити ниво контаминације. Ако се лако кварљиве намирнице брзо одмрзну на собној температури, то може створити идеалне услове за раст бактерија попут салмонела.

Стручњаци препоручују да храну увијек одмрзавате у фрижидеру како бисте избјегли ове ризике.

Посебну пажњу треба обратити на одређене намирнице, као што су месо, млијеко, млијечни производи и јаја, које се љети најбрже кваре. Такође, опрез треба бити са загађеним намирницама, попут неопраног воћа и поврћа.

Термичка обрада хране смањује ризик од болести, па је препоручљиво конзумирати свеже припремљене оброке или их брзо ставити у фрижидер како би се спречило кварење.

Обратите пажњу на сирове сушене кобасице, месне прерађевине и меке сиреве, јер се посљедњих година повезују са тровањем храном. 

Пратите рок трајања намирница, чувајте их на константној ниској температури и будите пажљиви при руковању замрзнутом храном како бисте очували њихову безбедност, пише Курир.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана