Како расхладити дом ако немате клима уређај

РТС
Како расхладити дом ако немате клима уређај

Топлотни талас који нам је стигао из Африке донио нам температуре преко 35 степени и тропске ноћи. Стручњаци савјетују да се без пријеке потребе не излази напоље у најтоплијем дијелу дана, а имају и савјете за то како расхладити свој дом.

Екстремни временски услови могу представљати озбиљан ризик по здравље, нарочито код оних група становништва која су посебно осјетљиве на високе температуре, као што су мала дјеца, старије особе, труднице, особе са прекомјерном тјелесном тежином, као и особе које болују од различитих хроничних болести (болести срца и крвних судова, респираторних обољења, дијабетеса и сл.

Покушајте да расхладите просторије у којима боравите, нарочито уколико у њима бораве дјеца, труднице, особе страрије од 60 година, као и особе са хроничним здравственим тегобама. Температура у овим просторијама не би требало да прелази 30⁰С у току дана, односно 24⁰С у току ноћи.

Боравите у најхладнијој просторији

Боравите у најхладнијој просторији свог стана или куће, нарочито ноћу.

Ноћу широм отворите прозоре

Искористите свјежији ноћни ваздух како бите расхладили свој дом. Уколико је могуће, током ноћи и раних јутарњих сати оставите све прозоре отвореним, са подигнутим ролетнама, како бисте простор адекватно провјетрили и расхладили.

Гасите свјетла и све уређаје које не користите

Сијалице и многи електрични уређаји додатно ослобађају топлоту и греју околни ваздух – за вријеме великих врућина у току дана угасите свјетла и искључите из струје све оне уређаје које не користите.

Током дана спустите ролетне на сунчаној страни

Смањите количину врућег ваздуха која улази у ваш дом. У току дана затворите врата и прозоре и спустите ролетне на сунчаној страни како би у просторије улазило што мање топлоте.

Ставите засторе, драперије или тенде на прозоре који су изложени сунцу у току дана. По просторији можете распоредити и мокре пешкире, али имајте у виду да се тиме повећава влажност ваздуха.

На коју температуру да подесите клима-уређај

Уколико имате клима-уређај, затворите врата и прозоре да не трошите више енергије него што је потребно. Подесите температуру тако да не буде нижа од 7˚С у односу на спољну.

Колико вентилатори могу да помогну

Електрични вентилатори могу пружити олакшање и освјежење, али ако је температура ваздуха изнад 35˚ С, они неће спријечити настанак здравствених потешкоћа везаних за велике врућине. Међутим, помоћи ће бржој измјени ваздуха када у вечерњим сатима циркулацијом свјежег ваздуха расхлађујете свој дом.

Шта ако је у стану и даље превруће

Уколико ваш дом не можете држати адекватно расхлађеним, проведите два до три сата дневно у неком другом расхлађеном простору (нпр. у некој јавној згради- библиотека, тржни центар и сл).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана