Како оплеменити и уредити изнајмљени стан или собу

GS
Како оплеменити и уредити изнајмљени стан или собу

Живјети у изнајмљеном простору, соби или стану, а осјећати се као код куће, није увијек лако. У томе нас могу ограничавати финансије, строги захтјеви станодавца или напросто недостатак креативности. Како да наш привремени дом који је уредио неко други учинимо љепшим и удобнијим за боравак, питали смо архитекту Вању Булић.

"За становање је, пре свега, најважнија функционалност и удобност, па бих почела од организације и правилног одлагања ствари. Поред ормара, могуће је ствари одлагати и складиштити испод кревета или их сместити у декоративне кутије на постојеће отворене полице регала. Предлажем еколошки прихватљива решења" кутије и фолдере направљење од папира, трске и других природних материјала. Пожељно је пробудити иновативност и домишљатост у овом подухвату.

Након што све добије своје право мјесто у простору, фокус можете да пребаците на удобност и уређење ентеријера. Ако нисте у могућности или вам није дозвољено да мијењате намјештај и опрему, додајте свој печат декорацијом и бојама. Према савјетима саговорнице, декоративне предмете је препоручљиво позиционирати тако да повећају квалитет становања, а да при том не одузимају корисну површину. Али, колико год били креативни и маштовити у жељи да ентеријер учинимо љепшим, финансије могу бити препрека. Зато ваља знати у шта улагати, а на чему штедјети:

"Избегавајте импулсивне куповине и фокусирајте се на ствари које ћете моћи да користите дужи период попут прекривача, тепиха и јастучића који ће својим текстурама и бојама обогатити ваш кутак. Такође, расвета у виду занимљиве стоне или подне лампе, као и мини сијалице на полицама допринеће атмосфери. Предимензиониран абажур на плафонској светиљци ће оставити потпуно нови утисак о простору. Понекад је могуће сместити и неки комад свог намештаја у изнајмљени простор, попут омиљене фотеље са сточићем за кафу што ће учинити амбијент много пријатнијим."

Са друге стране, уштеда је могућа на другим детаљима. Простор постаје много угоднији ако се предвиде саксијске биљке које се, на примјер, могу поставити на прозор или на отворене полице што не представља велико улагање. Велики утицај на општи утисак о простору има и боја зидова и намјештаја.

"Савремено становање у изнајмљеним становима или собама најчешће подразумијева неутралну палету боја, односно бијеле и сиве нијансе основног намјештаја што представља добру позадину за надоградњу и рефлектовање личних потреба и жеља" каже Вања.

Још додаје:

"Пошто се углавном ради о малим просторима, увек је боље да се иде на светлије и природније тонове како би простор био растерећен и угодан за боравак. Боје се могу појавити у неким детаљима који ће привући поглед и водити га на више страна до различитих објеката, а што ће повећати субјективни утисак о величини простора."

Уколико вам сметају неутралне боје зидова, али немате дозволу станодавца да их мијењате, ви их "пресвуците":

"Зидове је могуће оживети фотографијама и другим ситним успоменама, као и већим инспиративним папирним постерима или актуелним таписеријама."

Играјте се сликама, окачите занимљиве илустрације или мотивационе поруке. Изненадиће вас колико један неутралан и хладан простор може да добије на удобности једноставним интервенцијама и детаљима, преноси "Она".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана