Како да знате да користите превише детерџента док перете веш

Срна
Foto: Илустрација

Уколико не знате праву мјеру, ево савета на шта да обратите пажњу.

Можда сте често вадили веш из машине очекујући нешто мекано и нежно, а доживели да дохватите гомилу грубе тканине која је врло крута и неудобна за ношење. Ако је тако, велике су шансе да користите превелику количину детерџента, то јест прашка за веш.

Он ће очистити прљавштину и мрље, али на крају ће створити нови проблем: Остаци детерџента који се нису добро испрали довешће до тога да одећа буде груба на додир и гребе приликом ношења.

Превише детерџента довешће до стварања превише пjене у машини, услед чега ће се комади веша „залепити“ једни за друге, па се тако неће добро ни опрати.

Колико детерџента заправо треба користити?

Довољне су две кашике за професионалну веш-машину која може да прими око 12 килограма веша, односно једна кашика детерџента за просjечну машину која прима око 8 килограма, преноси Б92.

Ако перете на руке, потребно га је још и мање. Истина, количина детерџента која је потребна може да се разликује од марке до марке, но чак и када на декларацији на полеђини паковања пише да га треба ставити више, имајте на уму да то упутство пишу произвођачи, којима је циљ да га потрошите и купујете више.

Ствари могу бити и горе ако употребљавате детерџент високе ефикасности (ХЕ), који представља високо концентрисану формулу с мало пjене и може се користити у традиционалним и ХЕ машинама. Ти су детерџенти најчешће двоструко концентрисани „обични“, па их треба и двоструко мање, поготово кад узмете у обзир да нове машине високе ефикасности користе и мање воде за прање веша од традиционалних. Тако уобичајене количине детерџента заправо не могу ни да се отопе.

Како да скинете с веша наслаге превише детерџента?

Да бисте одjећи вратили пун сјај, морате уклонити вишак детерџента који се упио у влакна. Савjет је натапање веша у мjешавини сирћета и воде. У дубокој судопери или кади помjешајте 1 шољу сирћета у 1 литру воде и

натопите одећу. Истрљајте видљиве наслаге детерџента, натапајте око један сат, па ставите у машину на циклус испирања одеће.

Још једна метода прославила се ових дана на ТикТоку:

Припремите специфичну комбинацију састојака – флашу вруће воде, пола шоље боракса, пола шоље соде бикарбоне и малу количину детерџента. Додајте веш у каду, натопите га добро, па оставите четири сата. Потом исцjедите и ставите одjећу на уобичајени циклус прања. Можда неће учинити веш меканим, али ће сигурно спријечити накупљање вишка детерџента или омекшивача у влакнима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана