Како да вам цвијеће не угине док сте на одмору

GS
Како да вам цвијеће не угине док сте на одмору

Сезона је одмора и многи ће се сигурно упутити барем на неколико дана ван свог дома. Већина људи има некога ко ће у том периоду обићи њихов стан или кућу и залити цвијеће, али шта је са онима који неће имати никога ко би повео рачуна о њиховим биљкама?

Рјешење, наравно, постоји, јер увијек можете да предузмете неколико ствари како вас по повратку кући не би затекло увело цвијеће. Сами можете спријечити исушивање и биљкама омогућити довољно воде.

Неколико сати прије одласка на љетовање цвијеће обилно залијте. Мјесто на коме их остављате нека буде добро освијетљено природном светлошћу, најмање осам сати дневно.

Добра подлога ће чувати влажност

Прије одласка на пут одстраните све пупољке и цвјетове са биљака које цвјетају.

Саксије добро залијте и окружите влажним тресетом или хидрогелом. На овај начин ћете смањити испаравање воде, јер се земља љети брзо исушује. Можете ставити и слој шљунка или малча.

Систем „кап по кап“ или пластична флаша

Једна од опција је да примјените систем залијевања „кап по кап“ помоћу фитиља од памука. Они добро упијају воду и спроводе је у саксију из посуде која не мора бити постављена на виши ниво. Памучну крпицу, довољно уску и дугачку, увијте у спиралу.

Требало би да буде четири до шест центиметара дугачка, па један крај ставите у посуду са водом, а други у земљу одоздо, кроз отвор на дну саксије.

За саксију пречника 30 центиметара потребна су најмање три фитиља, па нека вам то буде оријентир.

Још једна опција је да у сваку саксију забодете флашу напуњену водом – грлић изврнуте флаше треба да буде у земљи. Чеп од боце избушите на неколико мјеста, како би вода постепено заливала биљку.

И сунђер или чаршав рјешавају ствар

Биљке које не траже много свјетла поређајте на подлогу која добро упија (сунђер) и натопите је водом, па их заједно ставите у судоперу или пластичну кадицу.

Осим тога, све биљке можете да поређате у каду, коју се претходно обложили чаршавом натопљеним водом. Земља у саксијама упијаће влагу кроз рупице. Ову опцију можете примјенити само ако у купатилу имате дневну свјетлост, односно прозор.

У сваком случају, ваше биљке имају могућност да вас сачекају у стању у каквом сте их оставили. Имајте у виду да не захтијева свака биљка исту количину воде, те ове технике примјените у складу са тим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана