Како да правилно распоредите намирнице у фрижидеру

telegraf
Foto: pixabay

Иако су полице на фрижидерима, али и фиоке обиљежене или је барем у упутству наведено који тип намирница се гдје чува, многи то занемарују, па се дешава да храна брзо пропадне или нема очекивану свјежну.

Правилна организација и распоред спречава непотребно бацање хране, штеди енергију и новац. Температуру у фрижидеру је најбоље држати од три до четири степена Целзијуса.

Осим због свјежине, храну треба држати на хладним темепратурама како би се спријечило развијање бактерија и микроба од којих се храна квари, а самим тим и утицати на ваше здравље.

Врата фрижидера

Врата фижидера су његов најтоплији дио, па ту треба складиштити храну која је најотпорнија на кварење.

У овом дијелу треба држати зачине, сокове и остале намирнице које могу да поднесу велике промјене темепратуре, а да при том не изгубе на квалитету.

Горње полице

На горњим полицама фрижидера темепратура је скоро увијек једнака. Због тога би на њима требало држати остатке хране, пића и готову храну попут тортиља, сувомеснатих производа, итд.

Ово је идеалан прозор и за зачинско биље, које се може држати у теглама или чашама са водом или покривено кухињским убрусом.

Доње полице

Доње полице су идеално мјесто за сирово месо, јаја, морске плодове и млијечну храну, јер се све ове намирнице чувају на нижим температурама.

Како бисте спријечили ширење бактерија сировог меса на друга подручја, држите га у оригиналној амбалажи или у посуди коју ћете редовно чистити и дезинфиковати, али одвојену од остатка намирница.

Фиоке на дну

На дну фрижидера је најхладније, али има и највише влаге, стога је тај дио резервирсан за поврће, салату и намирнице којима влага добро дође да остану дуже свјеже.

Сирово поврће, салату и воће треба да држите у одвојеним одјељцима, јер неко воће емитује гас који убрзава зрење.

Замрзивач

Трик са замрзивачима је да храну чврсто спакујете у њихове кутије и добро одржавате ствари, оптимизује складиштење и такође ћете уштедјети енергију.

Умјесто да користите стаклене тегле, које се могу сломити, храну замрзавајте у пластичним кутијама који се могу сложити или у пластичним кесама за замрзавање положеним равно.

Не гомилајте превише на полицама

За разлику од замрзивача, фрижидер не би требало да буде у потпуности спакован. Овдје треба да тече хладан ваздух, а ако не може, добићете недослиједне температуре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана