Када крене сезона прехлада ову биљку морате имати код куће

GS
Када крене сезона прехлада ову биљку морате имати код куће

Чај и сируп од ловора лако је направити, а помоћи ће у подизању имунитета те ублажавању грлобоље и кашља.

Ловор је биљка на коју можемо рачунати током цијеле године, а иако се могу искористити и бобице и листови, најраширенија је употреба листова у кулинарству.

Ловор се користи у лијечењу пробавних и кардиоваскуларних сметњи, гихта и реуме те код нервозе и несанице. Дјелује протуупално и антисептички па његова примјена иде пуно даље од класичног обогаћивања јела.

Листови су богати минералима (калиј, бакар, манган, калциј, жељезо, цинк, магнезиј, селен) те витаминима Б скупине који су важни за метаболизам, хормонску равнотежу те рад живаца и мишића, пише Ординација.хр.

Чај и сируп од ловорова листа препоручују се за јачање имунитета, ублажавање кашља, грлобоље и бронхитиса док је етерично уље ловора изврсно за инхалације, а врло је корисно и за дезинфекцију простора у сезони прехлада и вироза.

Чај од ловора

Припрема: 3 свјежа или сува ловорова листа натргајте на комаде или ситно насјецкајте, па прелијте с 2,5 дцл воде и кухајте 10 минута. Склоните с ватре и оставите 10 минута поклопљено, па проциједите.

Кад се мало охлади, додајте жлицу лимунова сока и 1-2 жлице домаћег меда. Пијте 2-3 шалице чаја дневно.

Сируп од ловора

Припрема: 6 свјежих или 8 сухих листова ловора убаците у 2,5 дцл узавреле воде и поклопљено кухајте 6-10 минута. Извадите ловор, а текућину прелијте у другу посуду. Додајте 6 жлица смеђег шећера (или меда) и сок једног лимуна. Све добро измијешајте док се шећер (или мед) посве не отопи.

Узимајте 1-3 жличице сирупа дневно (може се узимати хладан или топао). Чувајте сируп у хладњаку, у стакленој бочици неколико дана, преноси Вечерњи.ба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана