Једини трик који отчепљује судопер

ГС
Једини трик који отчепљује судопер

Замислите ову ситуацију која вам се вјероватно већ и догодила.- перете хрпу посуђа, вода у судоперу једноставно престане тећи, а одвод почне испуштати чудан звук.

О не, зачепљени одвод! Како то ријешити а да опет не понављамо поступке који укључују соду бикарбону и оцат?

Главни разлог зашто се одводи зачепљују је тај што остаци хране, детерџента и масних наслага свакодневно улазе у цијеви и на крају их зачепе. Газирана комбинација соде бикарбоне и оцта нееефикасна је у борби против масноће зачепљених одвода.То је зато што је сода бикарбона база, док је оцат киселина, а њихова хемијска реакција производи воду с малом количином соли у себи, а не средство за чишћење одвода. Оцат и сода бикарбона врло су популарни састојци када се ради о чишћењу без хемикалија, али иако су изврсни за уклањање мрља, не могу разградити масноћу, уље или масноћу која узрокује зачепљене одводе. И једно и друго може очистити одвод, али ни оцат ни сода бикарбона не могу отопити зачепљење, а превише соде бикарбоне у цијеви може погоршати ситуацију. Све што требате је мјешавина средства за прање посуђа и кипуће воде. Наиме, детерџент је дизајниран за разбијање масноће и уља па ће брзо отопити масноћу, док ће топлина из кипуће воде помоћи у отпуштању наслага у цијевима.

Како направити смјесу? Прокухајте између пола литре и литре воде, овисно о величини вашег одвода, затим додајте око 120 мл средства за прање посуђа. Нека детерџент одстоји у води неколико минута, затим пажљиво излијте врућу смјесу у одвод и причекајте још неколико минута да исцури низ цијеви. Ускоро ћете примијетити да вода почиње отицати све брже и брже, остављајући ваш судопер чист и функционалан. Ако вода и даље споро отиче, поновите поступак неколико пута, пише Еспресо, а преносу Јутарњи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана