Изненадићете се колико често треба усисавати кућу: ‘Ово се препоручује’

Г.С.
Изненадићете се колико често треба усисавати кућу: ‘Ово се препоручује’

Усисавање је задатак чишћења који већина радо одлаже јер их одвраћа помисао да вучете усисивач уз степенице или да вас облије зној након што завршите собу.

Ако имате кућне љубимце, вјероватно сте навикли да усисавате сваки дан, али што се тиче свих осталих, да ли заиста треба да то раде свакодневно или једном недељно?

Колико често треба усисавати дом?

Наравно, усисавање је неопходно, посебно за особе које пате од алергија јер осигурава да се мртве ћелије коже, бактерије, буђ и гриње уклоне са пода и да се не удишу јер то може изазвати читав низ непријатних симптома укључујући бол у грлу, носу, очима и још озбиљније, проблеми са дисањем, пише Мирор.

Дајсонов научник Метју Ли препоручује усисавање најмање једном недељно како би се спријечило накупљање прљавштине ако имате дрвени под.

„Трудим се да посветим мало више пажње областима у којима чланови моје породице проводе највише времена у нашем дому, а то су кухиња и спаваћа соба, јер под може брзо да скупи много прљавштине, крхотина и залуталих длачица“, рекао је он.

Стручњак савјетује да свој дом категоришете у 10 тачака – зидови, душеци, постоља, корпе за кућне љубимце, лампе, сјенке, завјесе, степенице, плафони и софе – и да изаберете двије за усисавање сваке недјеље.

„Ово је препоручена учесталост за одржавање чистоће дома, а да се не оптерећујете задатком дубинског чишћења цијелог дома одједном“, додао је он. Када су у питању теписи, Метју је предложио усисавање прије него што под почне да изгледа прљаво два пута недјељно. За просторије у којима људи бораве рјеђе, довољно је усисавање једном недјељно, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана