Грешке због којих ћете теже продати стан или кућу

GS
Foto: X.com

Понекад несвјесно чинимо грешке које могу одбити купце, стога требамо размислити како можемо повећати привлачност некретнине и шансе за продају.

У наставку можете прочитати којих то 10 најчешћих грешака треба избјегавати како би ваша некретнина већ на први поглед привукла купце.

1. Персонализовани декор

Породичне фотографије, јединствени умјетнички радови и сувенири са путовања могу одбити потенцијалне купце јер неће моћи да замисле себе како живе у том простору. Зато стручњаци препоручују да ентеријер изгледа што неутралније како би га купци могли замислити као платно које ће касније моћи да осликају својим успоменама.

2. Претрпаност намјештајем

Друга најчешћа грешка јесте претрпаност намјештајем. Превише намјештаја може учинити простор скученим и мањим него што јесте, што је посебно проблематично код мањих некретнина. Стручњаци савјетују да се уклони сувишан намјештај како би простор дјеловао пространије и отвореније. Такође, пажљиво одабрани и стратешки постављени комади намјештаја могу нагласити најбоље карактеристике простора. Циљ је створити осјећај пространости и удобности.

3. Застарјели или истрошени намјештај

Намјештај који изгледа као да је из прошлог вијека може успорити куповину и умањити вриједност некретнине, стога је корисно купити нови намјештај или рестаурирати предмете. У данашње вријеме цијени се економичност па ће сигурно бити плус ако старом комаду намјештаја удахнете нови живот. На примјер, тапецирајте старе столице у складу са стилом уређења ентеријера, или пак преуредите стару, дрвену комоду.

4. Лоше освјетљење

Тамне собе и недовољно освјетљење могу учинити да простор дјелује суморно и непривлачно, а расвјета може трансформисати комплетни ентеријер. Стручњаци препоручују увођење више извора свјетлости, укључујући стропне свјетиљке, стојеће лампе и подне лампе. Коришћење огледала за рефлектовање свјетлости такође може помоћи у освјетљавању простора.

5. Неусклађени стилови

Комбинација модерног намјештаја с антикним комадима може збунити купце, баш као и мијешање стилова дизајна ентеријера. Стручњаци савјетују да се ово правило не односи само на једну собу, већ на цијелу кућу или стан. На примјер, ако је кухиња уређена сасвим модерно, у свијетлом, скандинавском стилу, а у дневном боравку имате оријентални тепих, такво уређење може успорити продају.

Како бисте били сигурни који стил користити, истражите профил купца – јесу ли они старији брачни пар, модерна породица или пак млади пар који купује своју прву некретнину?

6. Храбре боје и узорци

Јарке боје и весели узорци одличан су детаљ за изражавање личности, али купцима би требало осигурати могућност да сами одлуче желе ли ићи у том правцу. Зато простор треба уредити што неутралније како би купци могли сами да одлуче на који начин ће га уредити.

Ипак, ово се правило односи на крупни намјештај, стога не морате бринути ако сте пожељели да убаците јастук или вазу симпатичног облика или боје.

7. Застарјеле кухиње и купатила

Кухиње и купатила су двије најважније просторије за потенцијалне купце, а застарели дизајн ових просторија може бити велики минус. Ако ове просторије дјелују старомодно или трошно, купци ће одмах размишљати о додатним трошковима реновације. Стручњаци препоручују модернизацију ових простора свјежим слојем боје, новим ручкама за ормариће, и модерним апаратима ако је то могуће.

Провјерите да ли у кухињу боље поставити паркет или плочице.

8. Лош распоред намјештаја

Намјештај треба бити постављен тако да наглашава функционалност простора. Размислите о преуређивању просторија како би биле што функционалније. Намјештај треба бити пропорционалан простору, без блокирања прозора или пролаза. Велики плус ће бити  стварање зоне за окупљање у дневном боравку која позива на дружење и опуштање.

9. Температура и вентилација

Некретнине које су превише хладне или превише топле током разгледања могу оставити лош утисак. Осигурајте да је температура у простору пријатна. Добар систем гријања и хлађења може бити значајан продајни адут.

Провјерите на коју температуру треба намјестити климу за најсигурније коришћење.

10. Мјере и пропорције

Ако је намјештај превелик или премали за собу то може пореметити равнотежу и учинити простор непријатним за боравак. На примјер, масивна тросједна гарнитура у малом простору доминираће простором и учиниће га клаустрофобичним, док ће мала софа у великом дневном боравку простор учинити оскудним и јефтинијим него што јесте, пише "Задовољна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана