Грешке у уређивању дома које само коштају новца и времена

Б92
Foto: pixabay

Минимализам заиста изгледа отмено и луксузно и просто савршено, али реалност је таква да већина нас не може без свих својих омиљених ситница и комада које смо можда импулсивно набавили.

Грешке у уређењу ентеријера се без изузетка свима дешавају, а према мишљењу дизајнера ентеријера, ево у које замке најчешће упадамо.

Требало би да имате намјештај који "плови" просторијом – на примјер, сточић и столице или табуре, којим ћете креирати простор за сједење и уживање. Прије него што направите нови распоред, скицирајте просторију и њене елементе на папиру како бисте пронашли најбоље рјешење.

Лоше освјетљење

Пиродна свјетлост у ентеријеру је, наравно, најбоља и најпожељнија, али наши домови се не налазе увијек са сунчане стране, а уосталом, када падне мрак такође нам је потребно вјештачко осветљење. Овдје је важно пронаћи своју мјеру – неки ентеријер изгледа одлично са хладним бијелим свјетлом, док је неки много атрактивнији са топлим, жутим.

Премали или превелики комади намјештаја

Прије свега, пажљиво измјерите просторију како бисте знали какав намјештај вам је потребан. Када то знате, неће вам се десити грешка у погледу одабира неадекватне величине намјештаја. Осим величине просторије, важно је и оно што желите да постигнете у ентеријеру, какав стил желите да креирате. Свакако, са правилом пропорције никада не можете да погријешите.

Естетика не треба да буде изнад комфора

Да, та фотеља је прелијепа, али да ли можете да сједите у њој дуже од два минута? Не? Онда је улагање у такав комад потпун промашај!

Постављате слике и умјетнине превише високо

Шта год да качите на зид, постере, слике или фотографије, имајте на уму да они треба да буду у висини очију - не ниже и дефинитивно не више. Осим тога, никада немојте качити само један комад – нека их увијек буде неколико.

Више није увијек више

Баш као што и минимализам понекад умије да буде превише минималистички, тако ни максимализам није увијек пожељан. Немојте претјеривати са принтовима и детаљима који сметају очима. Сјетите се правила Коко Шанел које се може примијенити и на ентеријер – прије него што изађете из куће, погледајте се у огледало и скините једну ствар са себе.

Асиметричност није пожељна

Немојте бити тако увјерени да је симетрија досадна, јер није, и важна је како би просторија изгледала као складна цјелина. Како да то постигнете? "Повуците линију" дуж просторије и распоредите намјештај и детаље тако да обје стране буду сличне, као да се огледају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана