Ево како да украсите кућу током новогодишњих празника

GS
Foto: FB

Како се приближавају новогодишњи празници, многи већ почињу размишљати о украшавању своје куће или стана, јер су ови празници међу најомиљенијима и најрадоснијима од дјетињства.

Ако вам ове године недостаје инспирације или идеја за декорисање, у наставку вам доносимо неколико приједлога.

Основни елементи новогодишње декорације

Основни елементи новогодишње декорације су јелка, свјетлећи украси, лампице, вјенчићи, фигурице Дједа Мраза те разнобојне траке. Но, сваки од ових елемената може да буде присутан у различитим естетским формама. Прије него што почнете да осмишљавате и купујете основну декорацију и новогодишње украсе, важно је да размислите о неколико кључних фактора, и то о буџету за новогодишњу декорацију, бојама те куповини украса и декорацији.

Прије свега, дефинишите буџет који је усклађен са вашим могућностима и који ће вас задржати у рационалним оквирима приликом куповине и осмишљавања декорације. Украси могу бити изузетно скупи, али је добро што многе од њих можете и сами да направите, па у складу с тим, унапријед испланирајте шта вам је потребно и колико сте спремни да потрошите.

И боје су кључне за стварање одређене врсте амбијента уз помоћ празничне декорације, па тако традиционалне боје попут црвене, зелене и златне често асоцирају на празнике, али ништа вас не спречава да експериментишете. Ако желите класичан изглед, комбинујте црвену и зелену с бијелом или златном, а ако желите нешто модерније, пробајте комбинације плаве и сребрне, љубичасте и сребрне или розе и златне. Једино што је важно јесте да се боје слажу.

Декоративне украсе за Нову годину могуће је набавити онлине и у продавницама намјештаја, украса, па чак и супермаркетима. Приликом куповине будите пажљиви када је ријеч о квалитету украса, јер ће трајни материјали омогућити да уживате у декорацији из године у годину. Такође, размотрите различите врсте лампица и њихов интензитет светлости како бисте створили жељену атмосферу.

Куповина и украшавање јелке

Без обзира на то да ли сте купили праву или вјештачку јелку, она буде скупљена и згњечена кад је донесете кући или извучете из кутије. Савјет је да одвојите мало времена како бисте њене гране савршено раширили и посложили, а за вјештачко дрвце то би могло значити савијање и исправљање грана. Са друге стране, правом дрвету можда треба мало времена да се исправи након што га распакујете. Украсити јелку је много лакше ако вам је све надохват руке, јер вјероватно не желите стално тражити и носити украсе из просторије у просторију, па у складу с тим донесите све на једно мјесто. Након тога је вријеме када можете сортирати своје украсе, одабрати тему, а украшавања јелке неће бити стресно.

Одаберите тему - Требало би да се побринете да ваш избор празничне теме савршено пристаје декору вашег животног простора, а ако ваш дом одише са пуно топлине шареним тоновима, ускладите га с једнако шареним украсима. Савјет је да се држите топлог и угодног ако је то природна тема вашег дома и идите на елегантан и софистициран ако је умјесто тога испуњен неутралним бојама.

Окитите јелку лампицама - Прво провјерите да ли су ваше лампице исте боје као ваша јелка. На примјер, бијеле лампице за бијела дрво, зелена за зелено, итд. Ово ће осигурати да се лампице сакрију у вашем стаблу. Обмотајте их преко свих главних грана како бисте били сигурни да ћете добити равномјерно освјетљење.

Поставите машне на јелку - Многи воле додати мало божићног шарма тракицама и машнама. Додајте машне и тракице на стратешка подручја како бисте помогли својим лампицама да се истакну. Омотајте тракицу око гране како би остала на мјесту.

Поставите украсе - Украси су кључ да се ваша јелка истакне, па у складу с тим најприје одаберите све украсе које ћете користити. Вјероватно не желите ставити све своје украсе на исто мјесто или на исту грану, већ их је потребно равномјерно распоредити. Осим тога, размислите о величини украса, а можда бисте жељели употријебити неке мање украсе како бисте нагласили велику сњежну пахуљу.

Звијезда за врх јелке - На тржишту постоји много различитих врста украса за врх јелке. Неки воле користити исти сваке године, док друге воле купити нови који одговара теми јелке. Звијезде су традиционални, али и даље популаран украс.

Кићење јелке може створити исто толико лијепих успомена као и проматрање јелке након тога, па не заборавите да се забавите тим процесом. Уз мало планирања и обраћања пажње на детаље, готово свако може створити јелку која изгледа као да ју је украсио професионалац.

Украси са вијенцима

Оваква декорација одлично иде уз различите стилове ентеријера, али вијенци би требало да буду усклађени по боји и стилу. Они добро изгледају на зидовима, вратима, па чак и прозорима, а могу се направити од вјештачког материјала, али и од правих грана, на примјер, било којег зимзеленог дрвета, укључујући и божићну јелку.

Одличан дизајн можете добити ако користите украсне куглице, а битно је да буду различите величине, али истовремено и стилски комбиноване. Такође, такве куглице могу се уплести у вијенце, те ће све изгледати још свечаније, преносе Nezavisne.

Прозори су идеални за декорисање

Прозорски украси могу допринијети празничној чаролији у свакој соби. Размислите о постављању звијезда или шара од лажног снијега на прозоре. Бијеле завјесе са свјетлуцавим додацима додатно ће оплеменити простор, те омогућити свјетлу да се прелама кроз прозоре на бајковит начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана