Ево како да очистите ових шест предмета у свом дому

ГС
Ево како да очистите ових шест предмета у свом дому

У кући има много тога за чишћење. Простори или ствари које вам вјероватно прво падају на памет су већи простори као што је ваше купатило или главни уређаји попут ваше пећнице. Али једна велика категорија која се често занемарује је ваш стварни алат за чишћење.

То су они неопјевани хероји који вам помажу да изрибате, обришете и очистите све ствари у вашем дому. И да, те ствари заиста треба да се чисте... и то прилично често!

Дакле, следећи пут када одете по крпу, метлу, или четку, можда бисте жељели да размислите о томе да им пружите темељно прање.

Ево како да то урадите:

Метле

Понекад се толико занесемо да заборавимо да је нашим метлама потребна њега! Након сваких неколико употреба, уклоните прашину и длаке старим чешљем са широким зупцима. Сваких неколико недјеља потопите метлу у канту топле воде и неколико капи детерџента за прање судова и протресите је. Исперите је водом и оставите да се осуши 24 сата прије него што је поново употријебите. Када се дио којим се мете излиже, зграбите маказе и подрежите крајеве.

Мопови

Баците дио мопа који додирује под на прање на њежни циклус у машину за прање веша и осушите на ваздуху. Ако се не пере му машини, онда ћете морати да га оперете ручно. Почните тако што ћете прстима уклонити све велике остатке и сквасити дио водом. Затим напуните канту топлом водом и неким благим детерџентом или неколико капи детерџента за суђе. Потопите крпу и оставите је да упија 10 до 15 минута. Исперите је под текућом водом да бисте испрали вишак сапуна и прљавштине, а затим га окачите да се потпуно осуши прије него што га одложите.

Четке за посуђе

Овим предметима је потребна добра купка са сапуном прије него што одете у кревет. Напуните посуду топлом водом и неколико капи детерџента за прање судова и пустите четке да упију 10 до 15 минута. Ово ће ослободити прљавштину и масноћу. Затим можете рукама (са рукавицама за прање судова, ако желите) да прочешљате дио који уклања прљавршину са судова прије него што их исперите. Ако је четка пластична, можете је опрати у машини за прање посуђа.

Сунђери

Сунђери се морају замијенити најмање сваке двије недјеље. Они могу да садрже тоне бактерија, до 54 милијарде по кубном центиметру, каже студија из 2022. годиине, и никакво чишћење их неће учинити безбједним за дуготрајну употребу. Током њиховог кратког животног вијека, обавезно темељно исперите сунђере након сваке употребе и ставите их у држач тако да могу се потпуно осушити.

Крпе од микровлакана

Сакупите своје прљаве, прашњаве, натопљене и грубе крпе и баците их све у веш машину (држите их одвојено од свега осталог да не запрљају, рецимо, ваше бијеле пешкире за купање ). Користите хладно или топло подешавање и благи детерџент. Избјегавајте омекшиваче, јер могу учинити да влакна временом мање упијају. Осушите их на ваздуху или на најблажем подешавању да се влакна не би истопила.

Четке за тоалет

Четку за тоалет треба очистити након сваке употребе, а држач треба дезинфиковати мјесечно. Након што сте очистили WC шољу и испрали је, очистите четку у чистој води. Затим причврстите ручку испод даске тако да четка буде окачена изнад ЊЦ шоље. Попрскајте четку хидроген пероксидом, окрећући четку док то радите како бисте били сигурни да ћете напрскати цијелу површину. Оставите да стоји 30 минута прије него што поново исперите и исперите четку у чистој тоалетној води. На крају обришите ручку марамицом за дезинффекцију, савјетује Real Simple, преноси Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана