Двије велике грешке са капсулама за прање које уништавају веш

GS
Foto: Shutterstock

Капсуле за прање веша ако их не користите правилно могу да направе више штете него користи. Ипак, ако савладате основне кораке схватићете да су веома практичне.

Ако сте примијетили да извлачите своју од‌јећу из веш машине и да су на њој трагови детерџента од капсуле која се није довољно отопила, то је знак да их не користите правилно, пише "Бестлифе".

А правило гласи, капсула мора да буде у контакту са водом.

"Капсуле за прање веша направљене су тако да се потпуно растворе у води, ослобађајући средства за чишћење равномјерно током циклуса прања", каже Муфета Кругер, стручњак за чишћење и оснивач Муфетиних домаћинских асистената.

Овај процес растварања је кључан за "ефикасно чишћење", додаје Карина Тонер, менаџер у Spekless Cleaning.

"Када се капсула не раствори потпуно, средства за чишћење и ензими унутар ње се можда неће равномјерно распоредити", објашњава она и додаје: "То може да доведе да се остатак лијепи за од‌јећу, узрокујући флеке."

Дакле, ако их не користите правилно капсуле могу да оштете ваш веш.

ГРЕШКА 1: Стављате је на врх

"Честа грешка је додавање капсуле са детерџентом директно на врх од‌јеће у веш машини", каже Тонер и додаје: "Капсуле би увијек требало ставити на дно бубња прије него што додате од‌јећу."

Када ставите капсулу на дно, дајете јој бољу шансу да се потпуно повеже с водом док се машина пуни, што ће јој затим омогућити да се раствори, каже Лаура Маунтфорд, инфлуенсерка за чишћење и прање веша.

"С друге стране, ако ставите капсулу на врх од‌јеће, неће се правилно растворити", упозорава она.

ГРЕШКА 2: Празна машина

Капсуле за прање веша такође добро функционишу само када је веш машина пуна до својих прописаних капацитета.

"Важно је пратити смјернице произвођача за величину пуњења", каже Кругер и додаје: "Ако преоптеретите машину и додате превише од‌јеће, капсула се можда неће правилно растворити."

Према Кругер пренатрпана машина неће оставити довољно простора за правилно растварање капсуле с детерџентом.

"Када је веш машина превише пуна, можда неће бити довољно простора за растварање капсуле и равномјерно распод‌јељивање међу од‌јећом", тврди она и додаје: "То може резултирати тиме да неки комади приме превише детерџента, док други приме премало.", преноси Нова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана