Да ли оставити укључено гријање током ноћи

ГС
Да ли оставити укључено гријање током ноћи

Истраживање је показало да гријање треба укључити када температура у стану падне испод 18 степени. За старије и осјетљиве особе препоручује се одржавање температуре око 20 степени. Такође, многи вјерују да је енергетски ефикасније држати централно гријање на ниској температури нон-стоп, али студија сугерише да то може довести до већих трошкова него користи.

"Опште је ефикасније гријати дом само када је то потребно. Коришћење термометра може помоћи у одржавању угодних температура уз смањење потрошње енергије", рекао је Дејвид за Метро.

Уколико сте икада размишљали о томе да ли гријање треба остављати преко ноћи, стручњак савјетује да то и није баш најбоље рјешење.

"Смањивањем термостата или коришћењем распореда гријања током ноћи, штеди се енергија. Алтернативно, коришћење дебљих покривача и топле одеће може вам омогућити удобност без ослањања на гријање", савјетују стручњаци, наглашавајући да је остављање укљученог гријања док спавате непотребно и скупо.

Препоручује се да искључите гријање 20 минута прије одласка на спавање како би се задржала преостала топлина у кући. Ако имате термостатске радијаторске вентиле, корисно је прилагодити температуру у свакој соби. Ови вентили омогућавају смањење температуре у просторијама које се ријетко користе, што може помоћи да се уштеди новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана