Цвијеће које је отпорно на високе температуре

GS
Цвијеће које је отпорно на високе температуре

Сунчева свјетлост је неопходна за раст биљака, било напољу или у затвореном простору. С друге стране, претјерано излагање сунчевој свјетлости може спалити, избјелити и оштетити биљке и на крају их потпуно убити. Међутим, неке биљке успевају на пуној сунчевој свјетлости и то цвијеће које воли сунце је врло захвално за наше поднебље.

Биљке не могу расти нити цвјетати без те енергије. Ако биљка нема довољно свјетлости, она неће довољно расти, а могуће је и да ће чак угинути. Треба знати да то цвијеће које воли сунце треба редовно заливати, посебно током интензивних сушних периода када кише нема нигде на видику.

Посебно треба пазити на вишегодишње биљке јер им је потребно довољно воде да ојачају свој коренски систем и да и наредне године буду у пуној лепоти.

Биљке отпорне на топлоту у саксијама се суше брже од оних у земљи. А порозни материјали, као што су посуде обложене теракотом, суше се брже од оних од пластике, па имајте то на уму када бирате у шта ћете посадити цвеће. Како биљке напредују, и њхов капацитет да узимају воду убрзава тако да ћете на екстремној врућини можда морати да их заливате два пута дневно.

Баштенско цвијеће невен и сунцокрет 

Осунчане баште цвијећу дају углавном осам сати директне сунчеве свјетлости дневно, а то не може свако цвијеће да поднесе. Када планирате да уредите свој мали врт, пазите да бирате биљке које могу толерисати ту количину сунца.

Циније су омиљено цвијеће које воли сунце јер су издржаљиве, а прелијепо изгледају. Можете их наћи у бијелој, розе, љубичастој и другим нијансама. Циније расту високо, што их чини идеалним за ивице баште. Могу се узгајати из сјемена или их можете купити као саднице.

Невен се може наћи у јарким нијансама жуте и наранџасте. То је једна од најлакших биљака за узгајање које воле директну сунчеву свјетлост на отвореном. Ако тражите цвијеће које воли пуно сунца и топлоту, посадите невен. Невен ће такође растјерати мирисом штеточине, па ако га посадите по ободу баште, то може бити од користи. И њега можете узгајати из сјемена, али га такође можете узети као саднице.

Сунцокрети логично обожавају сунце и отуда им и име. Лако можете посадити сунцокрет из семена и уживати у цвату ове високе биљке за кратко вријеме. Идеални су за дијељење баште на цјелине или за сијање дуж ивица.

Жалфија, лимун вербена, геранијум 

Чак и на врхунцу љета нема разлога да ваша башта не буде шарена, живахна и бујна. Заправо, ваша башта или тераса ће бити права мирисна оаза ако посадите цвијеће које воли сунце.

Лимун вербена је издржљива биљка која воли сунце и потиче из Јужне Америке, али се сада узгаја широм свијета. Кажу да су током љета викторијанске жене проналазиле олакшање од врелине тако што су у марамице стављале листове лимун вербене и удисале слатку, цитрусну арому. Данас можете једноставно посадити лимун вербену близу својих врата и прозора за дашак пријатног мириса. Потребно је само једном, двапут нед‌јељно заливање и цвјетаће од љета до јесени.

Познато је дуго да геранијуми подносе топлоту боље од већине других биљака. Међутим, да би били здрави, потребна им је константна влага и треба их залити чим се површина земље осуши. Такође ће боље напредовати ако их у јеку љета поподне ставите у благи хлад.

Жалфије дуго цвјетају и лако се узгајају. Пошто су поријеклом са Медитерана, толерантне су на топлоту, преферирају пуно сунца и успијевају уз минимално заливање љети, што их чини идеалним за суве вртове и пејзаже погодне за сушу. Најупечатљивије жалфије имају мноштво дивних плавих или љубичастих цвјетова који су ту цијело љето и привлаче разне опрашиваче.

Балконско цвијеће петунија, лаванда, рузмарин 

Већина кровних тераса и балкона је директно на сунчевој свјетлости. То их чини идеалним мјестом за цвеће, зачинско биље и сезонске биљке које воле сунце јер оне само тако могу да се развију у свој својој љепоти.

Те биљке треба редовно заливати. Препоручљиво је да их заливате ујутру или увече како бисте спријечили испаравање или прегријавање. Не заборавите и да им дате довољно енергије из ђубрива јер то им омогућава да добро расту и развију отпорност на болести и штеточине.

Балконске биљке које воле сунце су петунија, лаванда, оригано, рузмарин, жалфија, тимијан, лимунска вербена.

Цвијеће које успијева на јаком сунцу заправо је најљепше јер му та енергија даје љепоту и снагу, па је врло живописно. Тим биљкама је обично потребно шест или више сати сунца сваког дана, иако неке воле мало поподневне сјенке или шареног хлада кад сунце баш пржи. Обавезно често провјеравајте своје биљке на сунцу да видите да ли им је потребна вода. А да бисте имали јединствену терасу, у једну исту већу саксију посадите више различитих биљака.

Издржљиво цвијеће

Ако бисте биљке које се лако одржавају, а уз то д‌јелују врло лепо, бирајте оне које толеришу свакакве услове. Такве биљке могу да издрже и сушу, и лоше земљиште, и оштре зиме, а прелијепо цвјетају изнова сваке године. То су дневни љиљани, епимедијум, дикино око, руска жалфија, кукурек, седуми, ехинацеа, божур…

Цвијеће које подноси сушу

Када наступе љетње врућине и суша, ове отпорне биљке неће имати проблем са тим. То су хајдучка трава, гејлардија, лаванда, плава звијезда… 

Милион звончића одлично подноси високе температуре

Милион звончића воли сунце и топле температуре. То ово цвијеће чини савршеним за љетњу садњу у саксије или висеће корпе.

Вербена је издржљиво цвијеће које одлично трпи сунце

Изаберите мјесто са добро дренираном земљом за ваше вербене. Вербена се може сијати из сјемена у затвореном простору од фебруара до априла или директно у земљу у мају.

 

Афричка маргарета подноси сушу

Афричке маргарете су прилично толерантне на сушу. За најбољи раст, међутим, треба им 25 mm воде нед‌јељно од падавина или наводњавања. Одржавајте стално влажност земљишта које је добро дренирано и донекле кисело са 5 или 5,5 пХ. Такође, додајте компост у земљу прије садње, преноси Информер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана