Црвено и златно је превазиђено: Ове комбинације боја су највећи тренд

ГС
Foto: Илустрација

Ако се сада питате која боја треба да буде доминантна на вашој јелци ове године, имамо праве савjете за вас.

Иако су црвена и зелена некако вјечни дио божићне палете, најновији трендови дизајна утиру пут свјежим комбинацијама боја које ће преузети примат. Уз тонове драгуља, пастелне нијансе, оштре плаве и зимске бијеле боје које преплављују овогодишњу сцену украшавања, постоји много прилика да каналишете своју јединствену личност.

Тако ове године волимо тамноплаву, бордо, зелену и очигледно - розе. Видимо мјешавину једноставних, модерних стабала и еклектичних, шарених дизајна који одишу максималном естетиком.

„Празничне боје за сезону 2023. биће класичне са преокретом“, каже Лиз Вилијамс, дизајнерка ентеријера и власница Лиз Виллиамс Интериорс. Експериментисање са неколико нових неочекиваних боја даће вам савремени подстицај који је и даље прикладан за сезону, посебно ако вам се црвена и зелена боја у потпуности чини превише екстремним.

"Иако је зелена увијек традиционална, упаривање са другим неочекиваним бојама је привлачно ове године", додаје Вилијамс, која украшава цитрусима како би створила пуну наранџасту и зелену шему боја.

Узимајући инспирацију од стручњака за дизајн, заокружили смо најпопуларније божићне шеме боја ове сезоне како бисмо вам помогли да креирате изглед који волите.

Тонови драгуља

Тонови драгуља остају главни конкурент међу божићним трендовима боја 2023. Ове засићене нијансе „извлаче личност и допуњују расположенији декор“, каже Меги Грифин, дизајнерка ентеријера.
Да бисте експериментисали са палетом тонираних драгуља, почните тако што ћете истражити дубље нијансе својих омиљених боја као што су рубин црвене, смарагдно зелене, љубичасте од патлиџана и сафирно плаве — све богате нијансе које потичу од драгог камења. Затим унесите ове боје у своје божиц́не јастуке, ћебад и додатке за сигуран начин да поставите очаравајућу и динамичну празничну сцену.

Неутралне боје али са сјајем

Понекад једноставан приступ чини најбољу празничну комбинацију. Ослоните се на неутралне боје које прште од металног сјаја да бисте створили позадину за овосезонске божићне прославе. Користите металне нијансе као што су злато, сребро и бакар да бисте створили засљепљујући ефекат који подједнако дјелује пријатно и гламурозно.

Ово је једна од Грифининих шема боја, и она препоручује комбиновање неутралних тонова сребра и злата са "пуно сјаја" како би се употпунио изглед. У зависности од вашег стила, можете се посветити блиставим акцентима или се придржавати класичнијег, суптилнијег приступа са стакленим украсима у боји живе и бисера. Када је дрво прекривено свјетлуцавим орнаментима, обуците свој камин, трпезаријски сто и полице за књиге свјетлуцавим тракама уз позлаћене шишарке и топла свјетла за додатни елемент сјаја.

Блиједо зелена

Ако не можете да замислите да ухватите суштину Божића без зелене, немојте се ограничавати на класичну нијансу зимзеленог. Умјесто тога, експериментишите са различитим нијансама да бисте направили свјетлу естетику.

"Блиједо и тиркизно плаво са неочекиваним зеленилом, као што је шартрез, могу додати интерес и свјежину", каже Вилијамс. Свјетлије нијансе зелене ће и даље уносити топлину и осјећај класичне божићне палете док стварају модеран и свеж приказ.

Класична црвена и зелена

Никада нам неће досадити и даље је широко прихваћен—и наставља да се налази на врху листе најпопуларнијих шема боја. Као безвременски пар боја, може се сматрати одрживијим приступом дизајну, пошто тренди боје могу само да поставе сцену на неко одређено време. С друге стране, можете рачунати да ће зелено дрвеће, црвене божићне звијезде, гране бобица и црвене траке остати класика у годинама које долазе.

„Традиционални столови ће увијек бити добродошли, али додајте елементе текстуре у неутралним тоновима како бисте их учинили својима“, предлаже Грифин.

Плаво и бијело

Узимајући трагове из викторијанског доба, плаво-бијела празнична шема боја је идеалан сапутник како за љубитеље новина, тако и за традиционалисте. 
Ова комбинација боја поставља празничну божићну сцену, остављајући простора за традиционалне зелене и златне акценте. Украсите своје дрво плавим украсима, перлама и плавом траком пре него што опремите свој простор плавим сомотом, сњежном чипком и златним акцентима. 

Чоколадна браон

За тамнији, више дрвени приступ, изаберите шему боја прожету чоколадно браон.

„Дубоко смеђа чоколада може додати богатство вашим празничним шемама боја, било да користите једноставну баршунасту траку или укључите жиреве и шишарке у ваш декор“, каже Вилијамс. За више шумске теме, додајте различите нијансе и нијансе смеђих украса и убаците неколико бронзаних акцента.

Мултиколор

Ако не можете да изаберете одређену шему боја, испробајте вишебојну палету украшену традиционалним божићним елементима. Користите тартан кариране и текстуриране траке да бисте поново креирали овај изглед, предлаже Грифин, који фаворизује слојевите кариране. Вишебојне палете дају вам слободу да своје ходнике украсите традиционалним омиљеним предметима, домаћим орнаментима или породичним колекцијама, пише Better Home and Gardens, а преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана