Биљке вам брзо угину - један зачин то може да спријечи

GS
Foto: Pixabay

Брига о биљкама може бити прилично захтјеван посао. Истовремено, потребно је знати како се борити против разних штеточина, корова, гљивица и суше.

Стручњаци за баштованство имају трик који може значајно да олакша бригу о вашим биљкама. Наиме, ако вам биљке брзо угину, савјетују вам да користите популарни зачин који то може да спријечи.

Иако биљке могу да угину у било којој фази живота, оне су најосјетљивије као саднице, односно двије до три седмице након клијања. Једно од уобичајених стања које тада може да наштети биљкама је болест коју узрокује неколико различитих патогена који убијају или слабе семе или саднице прије или послије клијања.

Симптоми се могу видјети на цијелој биљци, а болест доводи до угинућа биљке. Неки од симптома укључују лезије на стабљици у нивоу земље, стабљика може постати танка и жилава, могу се појавити пјеге на листовима, сива плијесан се може развити на стабљикама и листовима, а коријење понекад може потпуно да иструне.

Према Одјељењу за хортикултуру Универзитета Висконсин-Медисон, ову болест могу изазвати гљиве које се преносе кроз земљиште и контаминиране предмете као што су баштенски алати и посуде за биљке. Инфекција може изазвати трулеж коријена и смртоносна је. Ако су ваше саднице заражене, оне ће изаћи здраве из земље, али ће ускоро увенути и угинути.

Али један зачин вам може помоц́и у борби против ове болести - цимет.

"Цимет рјешава овај проблем тако што убија гљивице и обезбјеђује здрав раст биљака", објаснила је хортикултуриста Линдзи Хол, додајући да је довољно само посипање цимета по земљишту гдје су биљке обољеле.

Испоставило се да цимет има моћна својства против гљивица. Студија из 2012. објављена у ЈТЦМедицине открила је да излагање уљу цимета значајно мијења ћелије кандиде, оштећујући ћелијске зидове и органеле и на крају убија ћелије. Овај процес се може поновити с различитим врстама гљива, пише Best life, преноси Н1.

Поред тога, цимет може да помогне у борби против мрава и других баштенских инсеката.

"Мирис цимета је прејак за ове штеточине, тако да можете мало посипати око саме биљке да бисте их одвратили", каже Реј Броснан, стручњак за башту.

Он је додао да исто важи и за мале животиње попут вјеверица и зечева. Чим осете јак мирис цимета, повући ће се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана