Ако вам змија уђе у кућу, ово су три методе да је безбједно уклоните

GS
Foto: X.com

Временске (не)прилике и одређена годишња доба могу изазвати змије да потраже заклон у нашим двориштима, па и домовима. Свједоци смо све чешћег присуства ових омражених гмизаваца у урбаним срединама, па се змије, како безопасне, тако и отровнице, појављују и у приватним кућама.

Змије траже топлину у јесен или хладовину током љета, а привући ће их и глодари, уколико постоје у вашем дому или у његовој непосредној околини.

Змије не припадају нашим домовима, па ако неко доживи сусрет са њом у соби, кухињи или другом мјесту, треба да је уклони на начин који је најбезбједнији за сопствено, али и њено здравље. Иако су "уради сам" методе популарне, оне нису увијек ефикасне или безбједне. Начини уклањања змије треба да буду прилагођени врсти гмизавца.

Не препоручује се власницима кућа да уклањају змије из својих домова, поготово отровнице, већ да позову професионалце.

Ипак, постоји неколико безбједних метода које могу да се испробају у случају да је ријеч о безопасној врсти змије.

Метла и канта

Једна од најједноставнијих тактика за уклањање змије из куће је метење: користећи метлу и канту змију можете "почистити" и транспортовати. Канта треба да има поклопац који се чврсто затвара тако да змија не може да побјегне. Најбитније је да знате коју змију имате пред собом, како бисте били опрезнији или опуштенији. Стручњаци савјетују да увијек помислите да пред собом имате отровницу!

Не заборавите да свака змија, па и неотровна, може да угризе кад је изазвана, а метење може да је разјари.

Торба као скровиште

Други начин да ухватите змију која се ушуњала у ваш дом је да је убаците у торбу од меког материјала. Ако се змија крије у кући, торба може да јој се учини као безбједно мјесто на које може да се сакрије. Влажна врећа од тканине ће изгледати змији као идеално тамно и прохладно мјесто за скривање. Кад змија уђе у торбу и склупча се, можете је уклонити из дома. Лопата или клијешта су уобичајени алати којим ћете уклонити змију. Приближавање змији доводи вас у опасност, па останите на безбједној удаљености.

Љепљива замка

Једна од метода хватања змије која залута у кућу је љепљива замка: на комад шперплоче причврстите замку за глодаре и преко цијеле површине дрвета премажите лијепак. Змија мора пузати по плочи да би замка функционисала, али је питање да ли ће се уопште запутити ка њој. Недостаци ове методе су несигурност и прљање, поготово ако имате дјецу и кућне љубимце који дођу у контакт са лијепком, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана