Знате ли зашто је добро јести кувана јаја

ГС
Foto: Илустрација

Јаја су саставни дио многих јела, а врло их често многи једу за доручак или ужину. Најпогоднија опција за конзумирање за ужину јесте кувано јаје.

Било да их једете као међуоброк са мало соли и мљевеним црним бибером или направите корак даље и претворите у тврдо кувана јаја, добићете не само укусан оброк већ и здрав јер су јаја један од најбогатијих извора одређеног нутријента званог холин.

Нека истраживања сугериришу да људи не конзумирају довољно хране која садржи холин, упркос томе што је то битан нутријент. Холин чини бројне позитивне ствари за тијело, од синтезе ДНК и регулације експресије гена до стварања неуротрансмитера познатог као ацетилхолин, који је неопходан за расположење, памћење, контролу мишића и друге функције нервног система.

Према FoodData Central USDA -е, једно велико тврдо кувано јаје садржи 147 милиграма холина, што га чини другим најбогатијим извором храњивих материја. Национални институти за здравље каже да је просјечном одраслом мушкарцу потребно око 402 милиграма холина дневно, док је женама потребно око 278 милиграма, преноси Кликс.

Осим холина, тврдо кухана јаја добар су извор протеина и витамина за мушкарце, укључујући А, Д, Е, К и неколико витамина Б.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана