Знате ли како чувати хљеб за вријеме високих температура

ГС
Знате ли како чувати хљеб за вријеме високих температура

Хљеб је намирница која се у домаћинствима купује на дневној бази. Битан је дио прехране становништва, али све већа количина хљеба завршава у отпаду због његовог кратког рока трајања.

Многи се одлучују за похрањивање хљеба у фрижидер, а неки у посуде. 

Када се хљеб чува на влажном или претоплом окружењу долази до стварања плијесни, што представља ризик за особе с респираторним проблемима и алергијама.

"Запамтите, ако је хљеб свјеже направљен, не бисте га требали чувати у херметички затвореној врећици, јер неће моћи дисати. Морате га пустити да дише како би задржао своје најоптималније стање. Увијек је најбоље похранити га у кошарицу за хљеб или платнену торбу, тако да се охлади на собној температури", објаснила је стручњакиња.

Истиче да фрижидер заправо убрзава процес стварања плијесни, због процеса ретроградације који узрокује кристализацију молекула шкроба на нижим температурама.

Боља опција од хлађења јест замрзавање, које може задржати свјежину хљеба по неколико дана. Прије јела пустите крух да се одледи, а за хрскаву структуру ставите га на неколико минута у пећницу.

Још једно идеално мјесто је кутија за хљеб или хладан и сух ормарић, гдје је заштићен од главних узрочника кварења хљеба, топлине те влаге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана