Љето је велики непријатељ банана: Ево гдје их треба чувати

GS
Foto: Facebook

Љето је велики непријатељ банана. Или пријатељ, у зависности од тога како гледате на ствар.

За све оне који воле да су им банане јако зреле и мекане, љето је савршено доба јер ће чак и најзеленије банане и року од два три дана постати толико зреле да ће кора почети да им се осипа тамним пјегицама.

Ако сте од оних који не воле потпуно зреле банане или их волите да их купите мало више како би вам увијек биле при руци, љетње врућине ће вас излудјети.

Али, љето није једини јузрок бржег дозријевања и пропадања банана. Провјерите најприје на каквом их мјесту и са којим воћем држите.

Један од разлога зашто банане брзо поцрне је то што их држимо на погрешном мјесту и у са воћем које на њих лоше утиче: ако се налазе у здјели за воће, а у истој здјели су јабуке и слично воће које испушта етилен, банане су осуђене на брзу пропаст.

И не само да друго воће може да лоше утиче на банане, понекад могу лоше утицати и једна на другу.

Банане је најбоље раздвојити, не само од осталог воћа него и једну од друге. 

Ако немате услове за држање воћа одвојено, потрудите се да изолујете петељке банана помоћу пластичне или алуминијске фолије. 

Овај мали трик може да обезбиједи да вам потрају преко недјељу дана, пише "Слободна Далмација", преносе "Вијести".

Оно што нипошто не бисте требали да радите је да ставите банане у фрижидер, како би их заштитили од убрзаног дозријевања до којег долази љети. 

Банане ће вам споља брзо поцрњети, док изнутра могу постати брашнасте.

Пуно је боље склонити их из кухиње у неку свјежију просторију.

Ако пак имате начете банане, то и те како мијења ствар. Нарезане банане поспите са мало лимуновог сока, то ће им снизити пХ и одложити и труљење, а затим их ставите у фрижидер замотане у пластичну фолију или поспремљене у херметички затворену посуду или кесу за храну. 

На тај начин остављене, банане могу остати свјеже три до четири дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана