Зелене, жуте, или поцрњеле? Kоје банане имају највише витамина, а које треба избјегавати

Срна
Зелене, жуте, или поцрњеле? Kоје банане имају највише витамина, а које треба избјегавати

Неки људи више воле зреле мекане банане, док други радије једу зеленије. У зависности од зрелости, банана различито дjелује на организам.

Зреле, помало зеленкасте банане, и оне презреле са тамним флекама, различито дjелују на организам. Нутрициониста објашњава које су најздравије за јело.

Презреле банане са тамним флекама

Што је банана тамнија, односно има више тамних тачкица, то је богатија Б и Ц витаминима, садржи калијим и антиоксиданте. Она се лакше вари. Потпуно смеђе банане су препуне антиоксиданата. Такве банане су у основи пуне шећера који је настао од скроба. Слађе су, због чега их многи људи користе у припреми колача.

Зелене банане

Зеленкасте и тврђе банане богате су пробиотичким бактеријама које добро дjелују на здравље дебелог црева. Оне садрже мање шећера од потпуно зрелих банана и више скроба. Управо скроб је одговоран за дужи осећај ситости. Истраживања сугеришу да недовољно зреле банане имају 80 до 90 посто угљених хидрата који се, како банане сазријевају, мјењају у слободне шећере. Зато је боље да људи који пате од повишеног шећера и дијабетеса једу мање зреле банане, каже британска нутриционисткиња Ријанон Ламберт за „Дејли мејл“. Додаје да зелене банане садрже резистентни скроб који људи не могу да сваре и којим се хране бактерије. Како банана постаје зрелија тако скроб се мјења у једноставни шећер и лакше се вари.

Жуте банане

Зреле банане се лакше варе и боља су опција за људе који имају проблем с опстипацијом, а све врсте су богате калијумом. Када је ријеч о конзумирању банана и утицају на здравље, једино треба да буду опрезни људи који имају повишен шећер у крви и дијабетес, каже нутриционисткиња.
































 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана