Здраве тјестенине које вас неће угојити: Нутриционисти открили о којим пастама је ријеч

ГС
Foto: Илустрација

Сјајне вијести за љубитеље тестенине: више не морате да се лоше осјећате због уживања у тјестенини.

Усред помаме дијета с бројањем угљених хидрата, тјестенина се нашироко сматра ужитком који доводи до брзог дебљања. Будући да се традиционална тестенина углавном састоји од угљених хидрата, људи на њу гледају као на празне калорије, али угљени хидрати су заправо одговарајући извор енергије за људско тијело и могу пружити бројне нутритивне предности, пише NY Post.

Тјестенина од црвеног сочива

Тјестенина од црвеног сочива богата је влакнима, изврстан је извор гвожђа и задовољава готово све дневне потребе за фолатом. Лиса Ричардс, нутрициониста и креаторка Candida Diet каже за SheFinds: "Тјестенина од црвеног сочива богата је дијеталним влакнима. Храна богата влакнима помаже у промицању осјећаја пуноће и ситости, смањујући вјероватноћу преједања и грицкања између оброка."

Келп резанци

Добијени од морске траве богате хранљивим материјама, келп резанци имају мало угљених хидрата, низак број калорија, природно немају глутена и садрже здраву дозу калцијума, магнезијума и гвожђа. Келп резанци такође су изврстан извор јода, минерала који подржава здраву функцију штитне жлијезде, који помаже у регулацији метаболизма и придоноси мршављењу.

Коњац тестенина

Др. Андреа Максим,MNLP, MChT, ND, лиценцирана натуропатска докторка, главна практичарка НЛП-а и стручњакиња за мршављење, каже за СхеФиндс да сматра коњац тјестенином најздравијом тјестенином с ниским садржајем угљених хидрата и пуно влакана. Направљена од биљке коњац, ова тјестенина природно је богата глукомананом. Ова топива влакна упијају воду и шире се у цревима, помажући особама које су на дијети да се дуже осјећају ситима. Такође познати као схиратаки резанци или чудесни резанци, вискозна влакна која се налазе у коњац тјестенини дјелују као пробиотик, хранећи цријевну флору која помаже у одржавању здраве пробаве и тјелесне тежине. Пише Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана