Због чега се највише радујемо првој јутарњој кафи?

ГС
Због чега се највише радујемо првој јутарњој кафи?

Ако не можете да замислите почетак дана без шољице кафе, онда ће вас овај текст и те како занимати. За многе људе је прва јутарња кафа дио свакодневне рутине.

 У тренутку када почнете да размишљате о првој јутарњој шољици кафе, ендокрини систем ствара и ослобађа допамин познат као хормон задовољства. Почињете да се добро осјећате чак и од самог сазнања да ћете ускоро попити шољу омиљеног напитка.

Према писању магазина Јоурнал оф Социал Сциенце Информатион,  припрема кафе, или одлазак до омиљеног кафића, радње су које отпуштају још више допамина у организам.

С друге стране, према писању магазина  Америцан Цхемицал Социетy и арома кафе веома је важна. Пробудити се и помирисати кафу, дјелује пупут самог испијања овог напитка. Зато је јутарња кафа посебна.

Тијело брзо апсорбује кофеин и потребно му је само неколико минута да дође до мозга. У мозгу кофеин се веже за дио неурона који привлаче хормон од којег нам се спава, и зато се уз кафу брзо расанимо. Овакво дејство има само јутарња доза кафе, истраживања су показала да свака наредна шољица неће имати исти учинак као прва јутарња.

Кофеин повећава ниво адреналина, што резултира повећаним бројем откуцаја срца и бржим протоком крви кроз тијело. У исто вријеме спречава да се допамин поново апсорбује у ваш систем, што му омогућава да дуже вријеме остане у мозгу, због чега се касније осјећате позитивније и срећније, пише РТЦГ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана