Зашто су чварци супер-храна

ГС
Зашто су чварци супер-храна

Иако их доживљавамо "својим" гурманским специјалитетом, чварци су традиционална намирница у различитим културама широм свијета. Можда ће вам бити изненађујуће да се широм планете једу као посластица (грицкалица), а неизоставни су дио дијета са мало угљених хидрата.

Какав нутритивни састав имају чварци

Др Јабен Бегум потврђује да је нутритивни састав чварака препоручљив, али искључиво уз умјерену конзумацију. Порција од 14 грама (6 комада чварака) садржи:

- 80 калорија

- 9 грама протеина

- 5 грама масти (7 одсто дневне препоручене вриједности за одрасле особе)

- угљени хидрати (не садрже)

- влакна (не садрже)

- шећера (не садрже)

- 270 милиграма натријума (11 одсто дневне препоручене вриједности за одрасле особе)

- 20 милиграма холестерола (6 одсто дневне препоручене вриједности за одрасле особе).

Чварци нису добар извор витамина и минерала, али потврђено садрже друге хранљиве састојке. Продукт пржења (сагоријевања) свињске масти и коже користи се у овом облику још од прошлог вијека. Да се ниједан дио свиње не би бацио, због оскудице у храни, породице су пржиле и јеле чак и остатке сала и коже.

Најчешће постављано питање: Чварци и количина масти

Кетрин Колинс, дијететичарка из Велике Британије, наводи да двије трећине масноћа у свињским чварцима чине моно и полинезасићене масти корисне за здравље срца и додаје:

– Око 13 одсто масти долази из стеаринске киселине, врста засићених масти која не подиже ниво холестерола. Занимљиво је да се у овим киселинама налази и ефикасно концентрисани колаген. Уз то, у чварцима је изузетно висок садржај протеина који омогућава да се продужи осјећај ситости. Такође, постоје доказане користи за здравље мишића и костију. За разлику од чипса или других грицкалица, чварци немају угљене хидрате. Заправо, највећи квалитети се крију у високом садржају добрих масти и протеина.

У којим дијетама се користе чварци: Опасност искључивања цијелих група намирница

Висок садржај масти и протеина чини чварке популарним за људе који су на дијетама са ниским садржајем угљених хидрата, као што је Аткинсова, кето  или палео дијета. Аткинсову дијету је 1960-их година прошлог вијека развио кардиолог Роберт Ц. Аткинс. То је дијета са високим садржајем протеина и масти која, строго ограничава угљене хидрате. Кето дијета потенцира храну богату мастима, при чему око 60 до 80 одсто калорија долази из масти. Подразумијева мало протеина и мање од 50 грама угљених хидрата дневно. Име дијете потиче од процеса званог кетоза, до кога долази када наше тијело сагоријева и користи масти за енергију, умјесто да користи глукозу.

Палеолитска (палео) дијета се заснива на храни која је слична оној коју су јели праисторијски људи који су били ловци и сакупљачи намирница. Иако прерађена храна није дио праве палео дијете, неки сљедбеници овог начина исхране препоручују чварке.

Међутим, свакако треба нагласити да ниједна рестриктивна дијета није добра уколико искључује комплетне групе намирница и да се баланс у тијелу што се тиче хране постиже умјереношћу и разноврсношћу. Исто правило требало би примјенити на чварке. Једите их умјерено уз комбиновање са другим групама намирница, како бисте „извукли“ највише користи супер-хране, савјетују стручњаци за исхрану.

Да ли су чварци пожељни у исхрани особа са дијабетесом

Чварци не садрже шећер. Већински састав чине протеини, масноће и со, тако да могу имати утицај на ниво глукозе у крви. Постоје наводи да неколико чварака може бити одлична ужина због ниског нивоа угљених хидрата. Низак ниво угљених хидрата значи да нећете повећати ниво шећера у крви, што би требало да доведе до пада и касније током дана.

Међутим, људи који су на инсулину морају имати прецизан план исхране због израчунавања калорија и угљених хидрата. Стога се особама са дијабетесом свакако савјетује консултација стручног лица вези са укључивањем у исхрану и препорученим количинама.

Зашто је значајна олеинска киселина: Холестерол и чварци

Нутрициониста др Ериц Берг такође се бавио саставом масти у чварцима. Потврђује да су већински заступљене моно и полинезасићене масти, корисне за здравље срца. Додаје и да су масти у свињским чварцима пуне олеинске киселине.

– Олеинска киселина је здрава мононезасићена масна киселина, која утиче на рецепторе за холестерол у танком цријеву. Повећање нивоа олеинске киселине такође може помоћи у смањењу оксидативног оштећења ћелијске мембране изазване дејством слободних радикала. Оксидитивни стрес оштећује ћелије, протеине и ДНК, што доприноси и старењу и бројним болестима – подсјећа др Берг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана