Зашто је добро јести црну чоколаду сваког дана

Г.С.
Foto: Илустрација

Разне студије показују предности тамне чоколаде. Студија објављена у Џурнал ов Нутришн открила је да конзумирање мало тамне чоколаде сваког дана може смањити ниво ЛДЛ холестерола.

То није све - студија часописа Депрешн енд Енгзајети  чак је открила да једење тамне чоколаде чини људе срећнијим. Тамна чоколада садржи психоактивне састојке попут фенилетиламина — неуромодулатора који регулише емоционално стање — који дају резултате за подизање расположења, дуго након што завршите с јелом.

Преглед преко 30 студија управо објављених у Нутриентс открио је да људи који једу малу количину тамне чоколаде сваки дан, смањују ризик од кардиоваскуларних болести смањујући ЛДЛ холестерол, крвни притисак и ниво шећера у крви.

Уз све то није било штетног ефекта на тежину учесника, проценте тјелесне масти или струк. Како?

У горе споменутој студији о подизању расположења, све што је било потребно је 14 грама дневно. Све преко те количине није произвело никакве додатне ефекте. У студији превенције кардиоваскуларних болести, било је довољно између 19 и 42 грама.

Ту је и фактор укуса. Док нека тамна чоколада садржи само 40 посто чврстих какао дијелова, студије показују да највећа предност долази од тамне чоколаде која садржи најмање 60 посто какаа, у кардиоваскуларној студији, учесници су конзумирали тамну чоколаду од 70 посто какаа, преноси Б92.

Студија напомиње и да је кључно пронаћи тамну чоколаду од најмање 70 посто какао дијелова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана