Занимљивости о рижи

ГС
Занимљивости о рижи

Сматра се да постоји чак стотину хиљада различитих врста риже, а обично се овисно о својствима и поријеклу дијели у двије велике групе - индика и јапоника.

Врста индика обично успијева у тропским и суптропским крајевима и препознатљива је дугачком, чврстом зрну. Јапоника успијева једнако добро и у тропским крајевима, али и у земљама с блажом климом попут Италије, Калифорније и Јапана, а одликује се краћим, љепљивијим зрном. Све су врсте риже у почетку процеса прераде смеђе. При берби, зрно се налази у љусци, која је заправо нејестива, а очишћена сјеменка смеђе је боје.

Рафинирање је поступак у коме се сјеменке одвајају љуске и полирају до сјајнобијеле боје. Међутим, од сјеменке остаје само унутрашњи дио и врло мало од храњивих вриједности. Рафинирана рижа понекад се обогаћује витаминима и минералима, али те су количине мање од оних које су биле у зрну прије поступка. Тако обогаћена рижа има мало протеина, витамина Е, магнезијума, калијума и фосфора. Предност бијеле риже над смеђом је краће вријеме кувања, али и неке кулинарске карактеристике.

Према димензијама, рижа се обично дијели у три велике групе: дугог, средњег и кратког зрна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана