Занимљивости о патлиџану

ГС
Занимљивости о патлиџану

Патлиџан је ботанички гледано бобица, иако се често сматра поврћем у кулинарском свијету.

Постоје различите врсте патлиџана, укључујући велике љубичасте, бијеле и шарене варијације. Патлиџан потиче из Индије, а вијековима се користи у медитеранској кухињи. Упркос популарности, патлиџан је нискокалоричан, са 100 грама сировог патлиџана који садржи само око 25 калорија. Није само укусан додатак јелима, већ је и извор многих здравствених користи. Његове главне нутритивне карактеристике су ниска калоријска вриједност и низак удио угљених хидрата, а богатство влакнима.

Међутим, његов главни адут су антиоксиданси којих има у изобиљу укључујући антоцијанине и витамине Ц и Е. Антоцијанини, који дају патлиџану његову карактеристичну љубичасту боју, дјелују као моћни антиоксиданси који помажу у заштити станица од оксидативног стреса. Ови антиоксиданси могу смањити упалу у тијелу и смањити ризик од хроничних болести попут срчаних болести и одређених врста рака. Истраживања су показала како кувањем и печењем патлиџана на роштиљу расте удио фенолних компоненти, антиоксиданса попут клорогене и кафеинске киселине. Такође, способност хватања слободних радикала, понајвише супероксид аниона, је већа код патлиџана који су термички обрађени у поређењу са сировим патлиџанима.

Патлиџан је одличан у склопу прехране за контролу глукозе у крви због ниског удјела угљених хидрата, а високог удјела влакана. Такође, одређена су истраживања показала како полифеноли, од којих се неки могу пронаћи и у патлиџану, могу смањити апсорпцију глукозе и повећати производњу инсулина. Одређена истраживања на животињама показала су како патлиџан може побољшати функцију срца и смањити разину ЛДЛ холестерола и триглицерида. Патлиџан садржи фитонутријенте који могу имати позитиван учинак на здравље мозга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана