Забрањује се популарни састојак у газираним пићима: Изазива проблеме са срцем

ГС
Foto: Илустрација

Америчка управа за храну и лијекове је предложила опозив регистрације модификованог биљног уља познатог као бромирано биљно уље (БВО) након недавних токсиколошких студија.

"Предложена радња примјер је како агенција прати нове доказе и, према потреби, проводи научна истраживања како би одговорила на питања везана уз сигурност те предузима регулаторне мјере када наука не подупире континуирану сигурну употребу адитива у храни", рекао је Џејмс Џонс из управе за храну.

Иначе, ово бромирано биљно уље се користи још од 1930.-их година и његова сврха је да осигура да ароме лимуна не испливају на врх. Студије на животињама су показале да се може постепено и накупљати у масном ткиву. Бром такође има способност да спријечи јод у нормалном функционисању штитне жлијезде, а већ је забрањен у Индији, Јапану и земљама Европске уније.

Студија у Великој Британији из 1970-их открила је да се бром накупља у људским ткивима, а студије на животињама повезују високе концентрације БВО с проблемима срца и понашања, преноси Б92.

Требало је времена и бројних даљњих студија, али на темељу новијих на животињама, темељених на релативним концентрацијама БВО-а које људи могу конзумирати, ФДА је коначно увјерена да постоји довољно доказа за потпуну забрану његове употребе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана