За оне који воле банане: Девет бенефита вашег омиљеног воћа

ljepotaizdravlje.ba
За оне који воле банане: Девет бенефита вашег омиљеног воћа

Ако сте од оних којима је омиљено воће банана онда вас још једном подсјећамо на бројне бенефите овог укусног тропског воћа:

1. Депресија

Бројна истраживања доказала су како конзумирање банане поправља расположење. Разлог томе је састојак триптофан, протеин који тијело претвара у серотонин, познат и као хормон среће. Управо због тога након поједене банане испитаници су се осјећали опуштеније и сретније.

2. ПМС

Заборавите таблете, поједите банану! Витамин Б6 којим банана обилује регулира ниво глукозе у крви што директно утјече и на расположење.

3.Анемија

Велике количине жељеза у бананама стимулирају производњу хемоглобина те на тај начин смањују шансе обољења од анемије, али помажу и при лијечењу болести.

4. Крвни притисак

Ово јединствено воће обилује и калијем, а садржи јако мало соли, што је идеална комбинација у борби против високог крвног притиска.

5. Пробава

Богате влакнима, банане побољшавају и убрзавају нормалан рад цријева. "Смути" од банане и меда савршен је одговор на тежак мамурлук. Банана умирује желудац, мед надокнађује ниво шећера у крви, а млијеко хидратизира организам.

6. Јутарња мучнина

Банана помаже у одржавању нивоа шећера у крви и тиме директно смањује могућност јутарње мучнине.

7. Убод комараца

Прије него посегнете за разноразним кремама и спрејевима, покушајте мјесто ране протрљати унутрашњом страном коре банане.

8. Нервни систем

Витамин Б којим банане обилују знатно умирује нервни систем. Умјесто обрађеном масном и слатком храном, у стресним тренуцима пружите тијелу потребан шећер конзумацијом банане.

9. Желудац

Банане неутрализирају киселост организма и смањују надраженост, стварајући заштитни слој у желуцу. Учинковите су и код цријевних обољења због свог састава и глаткоће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана