Волите јести лук? Ових пет трикова неутралишу лош задах послије оброка

ГС
Волите јести лук? Ових пет трикова неутралишу лош задах послије оброка

Бијели лук и црвени лук дају посебан укус јелима, а притом пружају и неке здравстене предности. Међутим, због тога што узрокују лош задах, многи људи их избјегавају јести.

Препознатљив мирис, узрокован је хемикалијама које садрже сумпор, а мирис се може задржати у даху особе сатима. Срећом, постоји низ начина који могу спријечити или уклонити лош задах.

Користите стругач за језик

Особа ће често занемарити четкање језика и непце, а задњи дио језика је идеално мјесто за накупљање бактерија. Могуће је чак примијетити бијели слој који се ствара на језику. Свакодневно кориштење стругала за језик или четке може уклонити мртве станице коже, микробе и ситне честице хране. Наставите стругати све док на стругачу више не остане остатака.

Пијте млијеко

Испијање шоље млијека уз или након оброка богатог бијелим луком може смањити концентрацију спојева у устима који садрже сумпор и узрокују лош мирис. Истраживања су показала да је пуномасно млијеко боље у смањењу неугодних мириса од млијека без масноће.

Једите лишће биљака

Жвакање першуна након јела прастари је лијек за задах од бијелог или црвеног лука. Ова биљка чисти непце и прикрива неугодне мирисе. Такође је доказано да листови менте значајно смањују задах од бијелог лука.

Попијте шољу зеленог чаја

Пијење зеленог чаја након јела може помоћи у прикривању јаких мириса. Једна је студија показала да зелени чај уклања лош задах учинковитије од менте, жвакаће гуме или производа који садржи першуново уље. Зелени чај може имати додатне добробити за орално здравље.

Пробајте јабуково сирће

Неки људи наводе да је добољно да попију јабуково сирће и то само једну кашику у води прије или послије јела што ће ослободити задах од свих врста лука. Међутим, то није медицински одобрена метода. Особа се увијек треба посавјетовати са својим љекаром прије него што попије јабуково сирће као кућни лијек.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана