Васкршња јаја обојите природним и здравим бојама

Агенције
Foto: Илустрација

За васкршње празнике везују се разни обичаји, а један од најважнијих је фарбање јаја.

Овај традиционални обичај посебно радује малишане, али и креативне душе које желе да направе оригиналне шаре и тако сваке године пред Васкрс започињу своје мале маштовите пројекте украшавања јаја.

А у овим подухватима, понајвише због здравља и сигурног конзумирања вашкршњих јаја, препоручује се да умјесто вјештачких боја користите природне - и оне изгледају атрактивно.

Желите ли црвена јаја, кувајте их у води у којој се кувала луковина, ако желите она љубичаста или розе, кувајте их у води у којој се кувала цвекла. Зелена јаја добићете ако их кувате у води с грубо насјецканим шпинатом или копривом. Прах куркуме обојиће јаја лијепом жутом бојом, а плава јаја можете добити ако их кувате у води с црвеним купусом или боровницама.

Потрепштине

* јаја

* црвени купус, куркума, луковина, цвекла и кафа

* лонац запремине од најмање три литра

* алкохолно сирће

* цједиљка

* здјелице

* метална кашика 

* папирни убруси

* уље

Први начин - хладно урањање

Јаја и састојци за бојење кувају се одвојено. Уз помоћ металне кашике охлађена тврдо кувана јаја ставите у здјелу охлађене боје и оставите их потопљене на пет секунди или преко ноћи, зависно од тога колику јачину боје желите. Извадите јаја кашиком, осушите папирним убрусима и оставите их да се добро осуше на жичаној подлози. Метода бојења хладним урањањем ствара суптилне, прозирне нијансе, али може и дати неједнаке боје ако се јаја с времена на вријеме не окрећу док се суше на жичаној подлози.

Потребне количине:

* боја црвеног купуса - четири шоље насјецканог купуса

* боја куркуме - три кашике куркуме

* боја лука - четири шољице луковине 

* боја цвекле - четири шољице насјецкане цвекле

* боја кафе - један литар јаке црне кафе (умјесто воде)

Други начин - кување

Ова метода укључује кување јаја заједно с бојом, а топлота омогућава натапање љусака јаја бојом, што резултира интензивном, равномјернијом бојом. Сирова јаја ставите у лонац с бојом те их кувајте. Након кувања извадите јаја те их осушите на исти начин као код методе хладног урањања. Ова друга метода идеална је кад вашкршња јаја украшавате с дјецом. Ако на јајима желите отиске цвијећа или лишћа, прије бојења их прислоните уз јаје, омотајте најлон-чарапом или газом, добро причврстите и даље наставите према једној од двије технике бојења. На крају јаја посушите, по жељи за сјај премажите уљем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана