Упозорења на храни, као на цигаретама, могу да смање потрошњу меса

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Означавање прехрамбених производа, слично строгим упозорењима на цигаретама, која упућују на потенцијално смртоносне ризике по здравље, могло би да помогне људима да доносе мудрије одлуке, не само о свом здрављу, већ и о здрављу планете, сугерише нова студија.

Истраживање које су спровели студенти са Универзитета Дарам у Великој Британији, показало је да ознаке упозорења које укључују графичку илустрацију, сличне онима које упозоравају на импотенцију, болест срца или рак плућа на пакетићима цигарета, могу да смање избор оброка који садрже месо за 7 до 10 одсто, преноси Гардијан

То је промjена која би могла имати конкретан, материјални утицај на будућност планете, наводи британски лист.

Према недавној анкети института ЈуГов, 72 одсто становништва Велике Британије се изјаснило да једе месо.

Комитет за климатске промjене, који савjетује британску владу о њеним нето нултим циљевима, препоручио је да Велика Британија треба да смањи потрошњу меса за 20 одсто до 2030. и 50 одсто до 2050. године, како би их испунила.

Истраживачи верују да би њихова открића могла да помогну у подстицању промjена у гастрономским изборима, који би на крају могли имати користи за животну средину.

"Достизање нето нуле је приоритет за државу и планету. Пошто се показало да ознаке упозорења смањују пушење, као и конзумацију слатких пића и алкохола, коришћење ознаке упозорења на производима који садрже месо могло би нам помоћи да то постигнемо, ако се уведу као политика државе", саопштио је Џек Хјуз, докторант који је водио студију у Дараму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана