Угљени хидрати у којима можете уживати без бриге о килограмима

GS
Foto: Freepik

Угљени хидрати често имају лошу репутацију, али заправо играју важну улогу у уравнотеженој исхрани, посебно када је у питању успешно мршављење.

Како се јесен приближава, укључивање здравих угљених хидрата у ваше оброке може подржати ваше циљеве губитка тежине.

Различити угљени хидрати обезбеђују есенцијалне хранљиве материје и влакна која помажу у регулисању апетита и стабилизацији нивоа шећера у крви.

Поред тога, конзумирање ових угљених хидрата ће вам омогућити да се дуже осећате сито, смањити жудњу за храном и повећати ниво енергије, омогућавајући вам да истрајете у потрази за скидањем нежељених килограма.

Леблебија

Ова разноврсна махунарка је богата протеинима, влакнима и минералима, што је чини вриједним додатком свакој исхрани. Висок садржај протеина у леблебији може помоћи у промовисању осјећаја ситости, потенцијално смањујући укупни унос калорија и помажу у контроли тежине.

Доктор Адриенне Иоудим објашњава да "леблебија не само да обезбјеђује добар, стабилан пораст шећера у крви, што је кључно за одржавање енергије током цијелог дана. Такође је препуна протеина, скоро 20 грама по порцији, који су кључни за одржавање мишића".

Овсене пахуљице

Исјецкана, минимално обрађена овсена каша од цијелог зрна позната је по својим здравственим предностима и потенцијалу за убрзавање метаболизма. За разлику од инстант зоби, ове сјецкане пахуљице се добијају сјецкањем цијеле овсене крупице на мање комаде, чиме се чува њихова нутритивна вриједност и садржај влакана. Богате су растворљивим влакнима која могу помоћи у регулисању нивоа шећера у крви и побољшању осјетљивости на инсулин.

Мат Шалмерс, аутор и здравствени стручњак, објаснио је за Схе Финдс да "ово споро сагорјевање, које можете користити да одржите висок ниво енергије и да се крећете брже, омогућава вам да сагорите више калорија током дана и да имате енергије за бољи учинак."

Слатки кромпир

Слатки кромпир није само укусан, већ нуди и значајне предности за метаболизам и опште здравље. Ово коренасто поврће је богато влакнима, витаминима, минералима и антиоксидансима, што га чини избором богатим хранљивим материјама. Висок садржај влакана у слатком кромпиру чини да се осјећате ситима, што може помоћи у контроли тежине и подржати бржи метаболизам.

Нутрициониста Лиза Ричардс истиче да је слатки кромпир "хранљиво корјенасто поврће, богато витамином А, влакнима и другим корисним витаминима и минералима. Ови хранљиви састојци чине слатки кромпир одличним извором хране за здравље и функцију имуног система."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана