Три разлога због којих бисмо чешће требали јести паприке

GS
Три разлога због којих бисмо чешће требали јести паприке

Паприке волимо у салати, пуњене, печене и заправо, на баш сваки начин. Долазе у сто боја и облика, а свјетске су кухиње досад смислиле безброј начина да од њих извуку највише, с чиме их комбиновати и како им још више нагласити природни окус.

Боја паприка показује колико су зреле, па су зелене редовно најгорче, а како дозријевају, боја им постаје све жућа, наранчастија или црвенија, а окус све слађи.

Паприке су раширене по цијелом свијету и свим његовим кухињама, па тако и у нашој, али нису само укусна него и врло храњива и здрава намирница, откривамо на порталу www.krenizdravo.hr.

Паприке су нискокалоричне, али су зато богате витаминима, минералима и антиоксидансима, па је њихова конзумација пуна благодати за наш организам. Можда и нисте знали за што је све добро ово шарено љетно поврће - па провјерите у наставку.

1. Паприке су богате жељезом, али и витамином Ц, који поспјешује апсорпцију жељеза, па су зато сјајан савезник у превенцији анемије узроковане недостатком жељеза, којој су нарочито склона д‌јеца, жене у репродуктивној доби и труднице.

2. Препуне су антиоксиданса, укључујући витамине А и Ц, бета-каротен и фенолне спојеве. Ти антиоксиданси могу помоћи у спречавању упалних стања попут неких врста рака, кардиоваскуларних болести и неуролошких поремећаја. Највећу антиоксидативну активност има жута паприка.

3. Паприке садрже витамин Ц, бета-криптоксантин, кверцетин и лутеолин који имају противупална својства. Они могу помоћи ублажити симптоме и кроничну нелагоду код упала повезаних с артритисом, због чега је паприка на попису хране коју би обољели обољели од артритиса требали често јести.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана