Ствари које требате јести за доручак ако желите смршати

Г.С.
Foto: Илустрација

Много традиционалних опција за доручак као што су тост, пахуљице и разна пецива имају висок удио угљикохидрата, а мали удио протеина.

Међутим, ако желите смршавити, пожељно је да доручком унесете више протеина.

Сасвим је природно јести такву храну, посебно јер вам угљикохидрати дају енергију. Међутим, угљикохидрати се брзо сваре, што вас остави гладним врло брзо након што их поједете. С друге стране, постоје разне бенефите у додавању протеина у свој доручак, укључујући повећану ситост и задовољство, а протеин је добар и за цјелокупно здравље.

“Протеини граде већину наших станица, органа и мишића. Количина протеина коју уносимо се константно мијења, тако да је најбоље распоредити количину протеина коју уносите у току дана да бисте задовољили потребе вашег тијела” каже Патрициа Колеса, оснивачица компаније Диетишн Диш.

Иако вам угљикохидрати дају бржи подстрек енергије, протеин дају дужи осјећај ситости, преноси Кликс.

“Намирницама богатим протеинима треба дуже времена да се сваре, што значи да ћемо дуже имати осјећај пуноће и задовољства него ако само поједемо мало воћа за доручак”, говори Кетрин Кранац, власница компаније Нутришн Еџукејшн РД.

Такође, студије су показале да конзумација протеина за доручак помаже у регулацији шећера у крви, а смањењем скокова шећера у крви послије оброка може смањити ризик од развијања кардиоваскуларне болести.

Људи који уносе више протеина за доручак имају здравије срце. Неке протеинске намирнице осигуравају здраве незасићене масти, промовишући здраве количине холестерола, тако да је битно да пажљиво бирате протеинске намирнице. Протеини које конзумирате током доручка и у току дана спрјечавају губитак мишића.

Грчки јогурт

Укључивањем порције грчког јогурта уз доручак је сигуран начин да у своју исхрану уврстите велику дозу заситних протеина. Порција од 200 грама обичног грчког јогурта додаје двадесет грама протеина вашем доручку. Грчки јогурт такође осигурава пробиотике. Пробиотици подржавају здраве цријевне микробиоте, потенцијално јачају имунитет и смањују системске упале те ризик од хроничних болести.

Зрнасти сир

Зрнасти сир је недавно постао популаран на друштвеним мрежама, захваљујући великој концентрацији у протеинима. Једна шоља зрнатог сира садржи 25 грама протеина. Зрнасти сир је добар избор јер је пун других битних витамина и минерала као што су калијум, калцијум и витамин Б12. Зрнасти сир је свестрана намирница и може се комбинирати у слатким и сланим јелима.

Јаја

Јаја су комплетан извор протеина, који се састоји од свих девет есенцијалних аминокиселина које ваше тијело не може само произвести. Једно јаје садржи шест грама протеина, а уз то су јаја свестрана и релативно исплатива за додавање више протеина у исхрану.

Тофу

Тофу можда није прва ствар на коју помислите када размишљате о доручку, али је свестран састојак који се лако може додати у било који рецепт. Пола шоље (отприлике 126 грама) тофуа садржи 22 грама протеина и мање од два грама засићених масти. То је високопротеинска опција с којом можете да започнете свој дан. Уз то, добијате незасићене масти које подржавају здравље вашег срце те биљне пробиотике за здравље цријева.

Мљевена ћуретина

Мљевена ћуретина је добар извор протеина, али често кориштена у рецептима за ручак или вечеру. Међутим, добра је опција и за доручак. Једна порција немасне мљевене ћуретине од 114 грама има 20 грама протеина. Она исто садржи неопходне нутријенте као Б витамин, цинк и селенијм. Мљевена пуретина је добра замјена за сланину и кобасице у омлетима јер има мању концентрацију у засићеним мастима.

Лосос

Лосос је добар извор протеина, а садржи 17 грама по порцији од 85 грама. Такође, богат је омега 3 масним киселинама, витамином Д и другим нутријентима које подржавају цјелокупно здравље. Омеге 3 могу побољшати здравље срца смањујући упале, холестерол и чинећи крвне судове еластичнијим.

Протеински шејкови

Већина дијететичара препоручује свакодневне намирнице, али протеински шејкови су добра опција ако ујутро немате времена. Ако већину ваших протеина узимате директно кроз исхрану, кориштење протеинских суплемената за додатно јачање енергије је сасвим уреду. Већина протеинских шејкова садржи 20 до 30 грама протеина по порцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана