Стручњаци открили: Врста рибе коју никако не треба да једете често – ослабиће мишиће, оштетити вид

ГС
Foto: Илустрација

Постоје различите врсте риба и добро морате да обратите пажњу када их купујете.

Риба је богата омега-3 масним киселинама, витамином Д и селеном.

"Историјски гледано, риба је одувек била дио исхране становника плавих зона, у којима живе 100-годишњаци. Занимљиво је да у тим регијама људи претежно једу биљну храну, уз мале количине животињских протеина, укључујући рибу", каже нутриционисткиња и дијететичарка докторка Фелисија Столер.

Неке од најздравијих риба за јело су дивљи лосос, сардина, харинга, пастрмка, скуша, инћуни и бакалар. Стручњаци препоручују да недјељно поједемо приближно 300 грама рибе или морских плодова.

У свим врстама рибе и шкољкама налазе се трагови живе. Иако она у малој количини неће утицати на ваше здравље, у већим количинама је отровна. Изложеност метил-живи повезана је са заосталим неуролошким развојем, губитком периферног вида, недостатком покретљивости или координације, оштећењима говора и слабошћу мишића, према америчкој Агенцији за заштиту околине.

Зато треба избјегавати прекомјерну конзумацију рибе с високим садржајем живе, док труднице, жене које доје и мала дјеца треба потпуно да ограниче њен унос. Неке од таквих врста риба су ајкула, сабљарка, краљевска скуша и туна, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана